2022-08-24

Omlet z borówkami i miodem

Omlet z borówkami i miodem to pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Taki posiłek na dzień doby od razu podudzi nas do działania, a porcja najwyższej jakości miodu korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i odporność, dostarczy witamin, składników mineralnych oraz dobrej energii :)

Omlet z borówkami i miodem
Uwielbiam borówki amerykańskie i w pełni korzystam z trwającego sezonu borówkowego :) Na blogu kulinarnym ania-gotuje.pl znalazłam przepis na prosty i pyszny omlet z borówkami, który na stale wpisze się do mojego śniadaniowego menu. Możecie dodać do niego także inne owoce leśne. Pysznie sprawdzą się jagody, maliny, brusznice czy jeżyny. 

Potrzebne składniki 

- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 0,5 szklanki borówek amerykańskich
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju lub masła klasowanego

DODATKI
- miód

Przygotowanie
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol, 3 łyżki mleka oraz kolejno żółtka i mieszamy na małych obrotach miksera. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy.

KROK 2. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną z borówkami. Smażymy około 3 - 4 minut (do momentu zarumienienia), a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy omlet podajemy z ulubionym miodem.
Omlet z borówkami i miodem
Zawsze zwracam szczególną uwagę na jakość miodu i wybieram ten ze sprawdzonych źródeł. Polecam Wam gorąco miody z Pasieki Miodowe Wzgórze zlokalizowanej w czystym regionie Warmii i Mazur. To mała, przydomowa pasieka  licząca w zależności od sezonu od 30 do 50 rodzin pszczelich w ekologicznych, drewnianych ulach Dadant. Tylko drewniane ule zapewniają specyficzne eko-środowisko do pozyskiwania produktów pszczelich. Ich miody są wolne od cukru, leków, pestycydów i amitrazy.  
Pasieka miodowe wzgórze

Pasieka Miodowe Wzgórze pozyskuje miód rzepakowy, wielokwiatowy wiosenny, mniszkowy, lipowy, spadziowo nektarowy, spadziowy, faceliowy, gryczany, nawłociowy oraz odsklepinowy (jako nieliczni oferują tego typu miód).

Każdego roku posiada w ofercie przede wszystkim miód wielokwiatowy wiosenny oraz miód lipowy. W zależności od okolicznych pożytków lub czasu na prowadzenie pasieki wędrownej pozyskuje pozostałe z wymienionych odmian miodów. Dodatkowo oferuje ziołomiód z pokrzywy. Oprócz miodów pozyskuje także pyłek pszczeli, który jest prawdziwą bombą witaminową.

Uwielbiam miód wielokwiatowy wiosenny, który cechuje się wyrazistym kwiatowym smakiem i przepięknym, słodkim aromatem. Ten gatunek miodu cechuje się zbawiennym wpływem na ludzką psychikę. Nie dość, że nasyca ego całkiem dobrą karmą, to jeszcze genialnie relaksuje, odpręża i koi nadwyrężone nerwy. Jest polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, a obecność cukrów prostych odżywia mięsień sercowy i wspomaga cały układ krążenia. Te niewątpliwe zalety złotego nektaru sprawiają, że korzystniej jest przeznaczyć część budżetu domowego na miód, niż na słodycze :)  

Z miodu tysiąca kwiatów korzystają również osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że wśród jego licznych właściwości leczniczych można wyróżnić te, usprawniające jego pracę. Uzbrojony w odpowiednie składniki miód aktywnie wspiera detoksykację wątroby i reguluje perystaltykę jelit*.

pasieka miodowe wzgórze
Gorąco polecam Wam miody z tej pasieki, które pozyskiwane są z sercem i pasją. 

Miody są pyszne, a kupując prawdziwy miód inwestujemy w nasze zdrowie.

Miody oraz pyłek pszczeli znajdziecie na stronie:

pasieka miodowe wzgórze
* źródło: www.miodowewzgorze.pl

51 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda ten omlet. Jak kupię borówki to zrobię taki :) Super miody. Nie słyszałam wcześniej o tej firmie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam gorąco! :))
      A miody są naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o tej firmie.omlet wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mała rodzinna pasieka, ale miody są pozyskiwane z prawdziwą pasją. Są pyszne i zdrowe - gorąco polecam <3

      Usuń
  3. Teraz ciężko o prawdziwe miody, a te na pierwszy rzut oka wyglądają na prawdziwe. Omlet wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      To prawda. W sklepach często możemy trafić na te oszukane i z niechcianymi dodatkami.
      Te miody są prawdziwe, pyszne i bardzo zdrowe :)
      Polecam gorąco :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja również :)
      Dawka dobrej energii na cały dzień <3

      Usuń
  5. Najpierw przeczytałem, że z borowikami, myślę sobie wykwintne, ale skąd miód? A tu borówki. Jadłem i z borówkami i z jagodami. Z doświadczenia wiem jakie, to pyszne.
    Smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawny omlet z dodatkiem borowików - to jest pomysł! :D
      Zainspirowałeś mnie tym :D

      Usuń
    2. Właśnie zaczyna się na nie sezon. ;)

      Usuń
  6. super pomysł z wykorzystaniem skarbu z natury!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, że nie widziałam tego przepisu, jak miałam tyle borówek od teściowej, wiedziałabym, co z nimi zrobić ^^ ale spokojnie na pewno jeszcze ten przepis wykorzystam, omlet wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz borówki w miarę tanie, więc warto robić takie dania. ♥️

    OdpowiedzUsuń
  9. I to jest śniadanko konkret! tak pyszne,że nie będzie się chciało odejść od stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham wszystko co z borówkami, cudowny omlecik :))

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie kochana :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Omlet na słodko! To jest to, zdecydowanie!
    Uwielbiam miód, z chęcią zerknę na stronę i dokładnie przejrzę ofertę.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychotka! Chyba się wproszę na takie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny przepis na słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super, ale dla mnie słodkie śniadania odpadają :D Na kolację chętnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjdłabym takie pyszności na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  17. Tyle komentarzy, ale każdy połasił się na zdjęcie i chyba nikt nie czytał przepisu ;) w którym momencie ie dodajesz mleko?

    OdpowiedzUsuń