Połączenie makaronu spaghetti z kurkami, kawałkami kurczaka oraz śmietanką. To szybkie i proste w przygotowaniu danie, które rozpieści wszystkie kubki smakowe zarówno małych, jak i dużych smakoszy :)
Potrzebne składniki
- makaron spaghetti*
- 200 g kurek
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 cebula biała
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła klarowanego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
* pszenny lub bezglutenowy (u mnie kukurydziany)
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i odstawiamy na chwilę. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Kawałki kurczaka smażymy na maśle klarowanym, a następnie odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni szklimy na maśle drobno pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Zawartość patelni zalewamy śmietanką i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Całość możemy posypać prażonymi ziarnami sezamu lub słonecznika.
Smak dania wyostrzy także starty parmezan.
Kurki zwane także lisiczkami lub pieprznikami jadalnymi to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych.Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.
Sezon na kurki trwa, więc korzystajmy! :)
Kurki to świetny dodatek, w takim wydaniu jeszcze makaronu nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo prawa. Kurki są pyszne <3
UsuńPospolite grzybki, a jednak szlachetne, pyszne i delikatne w smaku :)
Gorąco polecam to połącznie :)
Uwielbiam kurkowy czas w kuchni. U mnie będą jutro pulpety w sosie kurkowym :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Znakomite i pyszne połączenie <3
UsuńSezon jest, ale na Lubelszczyźnie kurek mało. Może po ostatnich deszczach coś się pokaże?
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za rychły urodzaj kurek na Lubelszczyźnie :)
UsuńDziękuję za przepis.Wykotzystsm go jutro :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKurki, zaraz obok szparagów, są moimi ulubionymi "sezonowcami"
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony z kurkami :)
Ja również kocham to połączenie <3
UsuńBardzo lubię kurki :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie Ci wyszło :)
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPołączenie kurek i kurczaka jest super :)
OdpowiedzUsuńTo prawa :) Duet idealny :)
UsuńUwielbiam kurki, więc biorę to apetyczne połączenie w ciemno!:)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńnie lubię kurek, ale bez nich zjadłabym! ;D
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowny obiad. U mnie kurki też już były :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńUwielbiam makarony
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam :D
Usuńjejku jak to apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam połączenie kurki- kurczak :)
OdpowiedzUsuńJa również :D Para idealna <3
UsuńUwielbiam kurki:) Ależ apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle smakowicie to wygląda. Kiedyś robiłam podobny przepis, ale niestety nie wyszło zbyt idealnie, gdyż nie wiem czemu, kurki były gorzkie.
OdpowiedzUsuńOjej...Czasami się tak zdarza, gdy kurki leżały już zbyt długo, były mrożone lub zbierane w upale.
UsuńWarto je też zawsze dobrze oczyścić. Ja zanurzam je na chwilę w ciepłej wodzie z solą (wtedy wszystkie zanieczyszczenia opadają na dno naczynia). Później je płuczę i osuszam na ręczniku papierowym.
Można je też wymoczyć w mleku i smażyć zawsze na maśle :)
Uwielbiam takie połączenie! Idealny letni obiad.
OdpowiedzUsuń<3
Usuńz dużą chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSmakowity makaronik. Wypróbuję przepis jak tylko zdobędę jakieś kurki. :))
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńZa kurkami nie przepadam, ale z kurczakiem robię bardzo często :)
OdpowiedzUsuńJa jestem team kurkowy :)) Ale kurczaka w sosie śmietanowym też bardzo lubię :)
UsuńBardzo lubię dania z kurkami. Cudowne jedzonko Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń