2022-08-19

Fajitas z kurczakiem

Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.

Fajitas z kurczakiem
Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki

MARYNATA DO KURCZAKA
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego*
- 0,5 łyżeczki soli

* możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę cukier, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Fajitas z kurczakiem
Fajitas podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów.

Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.
Fajitas z kurczakiem

34 komentarze:

  1. Super danie. Proste, smaczne i kolorowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolorowe danie, cudowne ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie przygotowany kurczak, muszę spróbować dla urozmaicenia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Danie jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne :)

      Usuń
  4. Uwielbiam to danie! Za smak i za kolory!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio już nie mam pomysłów na kurczaka, więc tym przepisem spadasz mi z nieba. ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wyglada nawet dla mnie mimo ze nie jem miesa

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na obiad, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie jak zawsze same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takiego dania nie jadłam, ale naprawdę kuszące. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystkie moje ulubione składniki. I tak kolorowo na talerzu, jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądające, kolorowe danie prosto z Meksyku! Te zdjęcia nie pozostawiają wątpliwości, że jest to idealna kulinarna propozycja! ;) Kapitalna alternatywa dla nudnych dań z kurczakiem. Wspaniale!

    OdpowiedzUsuń