Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.
Potrzebne składniki
- pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki
MARYNATA DO KURCZAKA
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego*
- 0,5 łyżeczki soli
* możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę cukier, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.KROK 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Fajitas podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów.Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.
Super danie. Proste, smaczne i kolorowe :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAle apetyczne, kolorowe danie! :)
UsuńDziękuję bardzo! :*
UsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPiękne kolorowe danie, cudowne ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńFajnie przygotowany kurczak, muszę spróbować dla urozmaicenia. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Danie jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne :)
UsuńAhh te kolory, nic tylko zajadać
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam to danie! Za smak i za kolory!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszny i aromatyczny ten kurczak!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńOstatnio już nie mam pomysłów na kurczaka, więc tym przepisem spadasz mi z nieba. ;D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))
Usuńjak aromatycznie!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńApetycznie wyglada nawet dla mnie mimo ze nie jem miesa
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńFajny pomysł na obiad, dzięki :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńU Ciebie jak zawsze same pyszności :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego dania nie jadłam, ale naprawdę kuszące. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńwszystkie moje ulubione składniki. I tak kolorowo na talerzu, jak lubię:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPięknie wyglądające, kolorowe danie prosto z Meksyku! Te zdjęcia nie pozostawiają wątpliwości, że jest to idealna kulinarna propozycja! ;) Kapitalna alternatywa dla nudnych dań z kurczakiem. Wspaniale!
OdpowiedzUsuń