Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników.
Potrzebne składniki
- 2 bakłażany*
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
* Do przygotowania pasty użyłam bakłażanów Tsakoniki - smacznej, biało - fioletowej odmiany.
Przygotowanie
KROK 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.KROK 2. Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.KROK 3. Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki.
Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.
Ciekawy pomysł na bakłażany :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł, taki lekko egzotyczny:)
OdpowiedzUsuńTo połączenie nas zachwyciło smakiem :) Pasta jest naprawdę pyszna i pożywna. Jest idealna jako smarowidło do pieczywa :)
UsuńBez oliwek byłaby idealna, nie lubię ich.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis 😋
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :) Lekko ciepła jest jeszcze smaczniejsza :)
UsuńLubię tego typu pasty,choć pasty z bakłażanów jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Bakłażany z nerkowcami tworzą bardzo zgrane połączenie. Polecam też klasyczny duet bakłażanów z pastą tahini :)
UsuńCiekawe połączenie składników, muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńPolecam! <3
UsuńJak ja uwielbiam takie pasty - ta musi mieć bardzo nietuzinkowy smak :-)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna! :D
UsuńWierzę- uwielbiam takie pasty <3
UsuńWygląda mega apetycznie. Ślinka, aż cieknie ;)
OdpowiedzUsuńale to przepysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBakłażany wciąż jeszcze oswajam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńUwielbiam takie smarowidła, muszę spróbować Twój przepis.:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJeszcze takiej pasty nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco - jest pyszna :)
Usuńpyszna pasta!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTo musi być bardzo smaczne połączenie!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Skradło serca moich kubków smakowych :)
Usuń