Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.
Potrzebne składniki
OWOCE
- 150 g czereśni
- 350 g borówek
CIASTO
- 250 ml mleka
- 140 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g masła
- szczypta soli
DODATKI
- cukier puder (do posypania)
FORMA: Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.KROK 2. Formy smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno.
Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne.
Uwielbiam ciasta z borowkami - wygląda przepysznie- notuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa też kocham słodkości z borówkami :) Polecam gorąco!
UsuńWygląda mega! Idealny letni deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham takie desery, ten wydaje się obłędny i chyba chcę go zrobić już jutro ;).
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :) To zupełnie inne doświadczenie deserowe - trochę połączenie naleśników z budyniem i owocami. We Francji jest to jeden z podstawowych deserów. Do wypieku można użyć także mniejszych foremek i podawać clafoufis jak ciepłą babeczkę :)
UsuńOoo wow, wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gorąco polecam :)
UsuńBardzo lubię takie desery.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo interesujący pomysł Kasiu. Kiedyś próbowałam zrobić ten deser i wyszło mi bardziej coś jakby delikatny biszkopcik z owocami. Muszę wypróbować Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńO to ciekawe :) A jakie składniki użyłaś do przygotowania ciasta? Delikatny biszkopcik z owocami to też niebo dla podniebienia. Mi klasyczne clafoutis zawsze przypomina gęsty budyń połączony z naleśnikiem ;) Chętnie spróbuję też innego połączenia :)
UsuńO mniam zjadłabym takie ciacho już teraz. :) Uwielbiam z borówkami.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńThanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week-end!
Thank so much :)
UsuńHave a nice week! : D
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNigdy nie robiłam tego deseru. Ale mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! <3
UsuńOMG wygląda absoulutnie przepięknie i to połączenie owocowe- bajka
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam to letnie ciasto!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto o konsystencji budyniu w połączeniu z owocami musi świetnie smakować. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuńomg to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńLekki deser idealny na lato :)
UsuńCudny wypiek na lato :)
OdpowiedzUsuńIdealny wypiek na lato :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSam widok kusi! borówki i czereśnie wprost uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńJa również :) Chyba nigdy mi się nie znudzą :D
Usuń