Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Jest wyrazista, pikantna, świetnie rozgrzewa i pobudza metabolizm. Kapusta Pak Choi jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, wapń, potas i kwas foliowy, a do tego jest prosta i szybka w obróbce. Watro wprowadzić ją do swojej diety dla zdrowia, wygody i urody :)
* Do zupy idealnie pasuje chiński makaron Mie, japoński Udon lub tajski makaron ryżowy.Świetnie sprawdzą się też zwykłe polskie nitki makaronowe w gniazdach.
Przygotowanie
KROK 1. Kapustę Pak Choi kroimy wzdłuż. Marchewki kroimy w słupki, paprykę w paski, czosnek i imbir w plasterki, a cebule w kostkę. Słupki marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8 minut. W tym czasie szklimy na oleju obie cebule, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, czosnek oraz imbir i smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia się ich pięknego aromatu.
KROK 2. Zawartość patelni wraz z pokrojoną kapustą dodajemy do gotującej się marchewki. Do bulionu dodajemy także garam masalę oraz harissę i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy sosem sojowym oraz miodem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Wierzch posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.
Do przygotowania zupy możemy użyć intensywnego bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego. Świetnie sprawdzi się domowy rosół z kury.
Bardzo smakowicie u Ciebie. Ja też dopiero co prezentowałam zupę z tą kapustą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńO ja i jest to opcja całkowicie wegetariańska jak widzę :-) Zdecydowanie "kradnę" przepis i chętnie przetestuję go w mojej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D
Usuńpychotka, zjadłbym z kaczym jajem ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTaką zupę chętnie bym zjadła, jednak w wersji łagodnej :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńUwielbiam pak choi.
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że chętnie skorzystam z Twojego przepisu w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńWygląda bardzo profesjonalnie. Sama nigdy nie jadłam, ale tak pięknie to przygotowałaś,że chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNice Post
OdpowiedzUsuńThanks
Thank You :)
UsuńPierwszy raz słyszę o tej kapuście.Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Pak Choi jest bardzo smaczna i zdrowa, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu :)
Usuń