Dzisiaj przepis zero waste :) Po przeglądzie lodówki powstała pyszna i pożywna potrawka z kurczakiem, kaszą gryczaną, warzywami oraz grzybami shimeji. Znacie te grzybki? Jeśli nie, to koniecznie musicie ich spróbować. Wyróżnia je lekko pikantna oraz orzechowa nuta. Shimeji są bogate w kwas glutaminowy, który wpływa na pobudzenie receptorów smakowych umami - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka.
Potrzebne składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 150 g grzybów shimeji
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka spiczasta
- 150 g groszku cukrowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYPRAWY
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą i pieprzem oraz dodajemy po 0,5 łyżeczki tymianku, majeranku, suszonego czosnku oraz papryki. Kurczaka odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Smażymy go na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerzyk.KROK 2. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (powinna być ugotowana al dente).KROK 3. Grzybki shimeji pozbawiamy niejadalnej nasady, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej grzybki shimeji i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, groszek cukrowy (pozbawiony stwardniałych końców strąka), dodajemy tymianek oraz majeranek i smażymy wszystko jeszcze około 7 minut.KROK 4. Do grzybków i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone kawałki kurczaka i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotową potrawkę przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Do potrawki możemy dodać także odrobinę koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem i serwować danie w lekkim sosie. Uwielbiam taki recykling w kuchni :) A Wy tworzycie dania zero waste?
This looks DELICIOUS! Not gonna eat the meat though, Im vegetarian. Thanks for sharing and enjoy your day :)
OdpowiedzUsuń🌸 Kiara Era BLOG 🌸
Thank you very much:)
UsuńHave a nice day! :)
Fajny przepis. Ja też lubię wykorzystywać w kuchni to, co zostanie w lodówce :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa również. Taka recyklingowa kuchnia to ocean kulinarnej twórczości :)
Twoje dania zawsze są pysznie kolorowe. Gdzie kupiłaś te grzybki?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńGrzybki kupiłam w Lidlu :)
Sa suszone w opakowaniu, na którym stoisku Kasiu, żebym mogła je zlokalizować w sklepie...
OdpowiedzUsuńW moim Lidlu leżały tuż obok boczniaków :)
Usuń:)
UsuńMmm pyszności :D
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie w wolnej chwili ;) (nie mam profilu bloggera, dlatego zostawiam link)
Blog
Jeśli masz chwilę i czytasz mojego bloga, proszę o odpowiedź w ankiecie ;) Pozwoli mi to bardziej dopasować treści.
Ankieta
<3
UsuńLubię te grzybki za ich konsystencję :) do tego kasza i groszek- mniam!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię. Pyszne są smażone na masełku lub jako dodatek do jajecznicy :)
UsuńEgzotycznie i niesamowicie smakowicie! Uwielbiam takie dania z dodatkiem kurczaka :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo apetyczne i pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIt looks delicious, Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week!
Thank You very much! :)
UsuńHave a nice week too! :)
Lubię potrawki z kurczakiem ❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo urozmaicona i smakowita.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie wiem jak smakują grzyby shimeji, ale ciekawi mnie ta orzechowa nuta :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Są zupełnie inne niż nasze tradycyjne grzybki.
UsuńNajlepsze są smażone na masełku :)
Oh very good recipe, very colorful
OdpowiedzUsuńThank you very much :)
UsuńOh yes! Colorful, nutritious and healthy <3