2022-04-10

Kruche ciasteczka "Pisanki w gniazdku"

Smakowite i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka z wiórkami kokosowymi na brzegach oraz kolorowymi drażami w środku. Małe słodkości, które będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Kruche ciasteczka "Pisanki w gniazdku"
Potrzebne składniki

KRUCHE CISTECZKA
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

DODATKI
- 1 opakowanie kolorowych draży
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie
KROK 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, a także jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, z którego formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na cienki placek (około 5 - 6 mm) i wycinamy okrągłe kształty za pomocą foremki lub małej szklanki. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
KROK 3. Brzegi każdego ciastka obsypujemy wiórkami kokosowymi* i delikatnie je dociskamy. Na środku wciskamy kilka kolorowych draży. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. 

* Wiórki po upieczeniu nie będą odpadać, jeśli posmarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem.

 Kruche ciasteczka "Pisanki w gniazdku" 

Zamiast wiórek kokosowych możemy użyć płatków owsianych lub pokruszonych orzechów.

Kruche ciasteczka "Pisanki w gniazdku"

41 komentarzy:

  1. It looks beautiful and creative! Tasty too! :)

    🌸 Kiara Era BLOG 🌸

    Kisses,
    Kiara Era

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale słodkie te ciasteczka :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A te lentylki nie popękają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie popękało kilka, ale to naprawdę świetnie wygląda - jak popękane jajka :D
      Wszystko zależy od producenta draży. Najlepiej wybierać te twarde i bardziej zwarte.

      Usuń
    2. Warto też zwrócić uwagę na kolory. Podczas pieczenia intensywność koloru cukrowej otoczki draży może się zmniejszyć, a nawet zmienić odrobinę odcień. Najlepiej wybrać draże mocno nasycone kolorem. Te bledsze nie będą robiły efektu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ojejku, już sam wygląd zachęca, by skorzystać z przepisu i zrobić samemu takie ciasteczka! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i pewnie też i smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne i z pewnością przepyszne ciasteczka:) moje córcie byłyby zachwycone takimi ciasteczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasteczka, wyglądają naprawdę uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie wyglądają, a wiórki kokosowe z pewnością nadają im świetnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a takie lekko zarumienione pięknie pachną i smakują :)

      Usuń
  9. This cookies with a cup of tea should be very tasty ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos i lentilki przekonują mnie na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :D Fajny przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajny pomysł, wyglądają ślicznie i na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń