Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną babkę cytrynową, który sprawdza się u mnie od lat. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu - idealna na święta.
Potrzebne składniki
- 1,2 szklanki mąki pszennej (180 g)
- 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 4 jajka
- 200 g masła
- sok z 1 cytryny + otarta skórka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier migdałowy i dokładnie mieszamy.KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.KROK 3. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Ostudzoną babkę możemy udekorować lukrem, polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.
Jaka śliczna! Wesołych i pięknych świąt wielkanocnych! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńJa również życzę wesołych, zdrowych oraz cudownych Świąt :)
Prosta w wykonaniu i bardzo wiosenna!
OdpowiedzUsuńO tak! :D A wiesz co to za kwiatki?
UsuńDrobny szczypiorek tak mi pięknie zakwitł na oknie :D
Kasiu ale śliczności, te kwiatuszki pięknie ją dekorują:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńPięknie i smakowicie prezentuje się ta babka wielkanocna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPięknie wygląda ta babka
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBabka jak z obrazka. Piękna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProsta w wykonaniu, ale pyszna!
OdpowiedzUsuń