Ta babka skradnie serca waszych kubków smakowych. Jest delikatna, wilgotna i po prostu pyszna! Zmysły rozpieszcza piękny aromat pomarańczowy oraz słodkie rodzynki w środku. Jeśli kochacie wilgotne i lekkie ciasta, to musicie spróbować tej babki :)
Potrzebne składniki
- 200 g startej marchewki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 0,6 szklanki cukru
- 2 jajka
- garść rodzynek
- 1 łyżka cukru ze skórką pomarańczową*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
* lub skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki oprószamy mąką (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta). Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem ze skórką pomarańczową oraz szczyptą soli.KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.KROK 3. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Cudowna! Mam w planie upiec po świętach. Radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych Kasiu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa Tobie również życzę zdrowych, wesołych i pełnych ciepła Świąt! :)
Serdecznie pozdrawiam :*
Kolejna pyszna babeczka u Ciebie Kochana:)
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych świąt:)
Dziękuję :)
UsuńJa również życzę zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt! <3
Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam okazji spróbować babki marchewkowej,
OdpowiedzUsuńale Twoja prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam.
Polecam gorąco! Można się w niej zakochać :D
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńGorąco polecam <3
UsuńTakiej babki nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Jest mięciutka, wilgotna i bardzo delikatna :)
Usuńjaka cudowna!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńŻałuję, że przed Świętami nie trafiłam na przepis, ale jako wiosenny deser też będzie super. :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Gorąco polecam :D
UsuńMm uwielbiam babki marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńTroszkę spóźnione, ale Wesołych Świąt! Mam nadzieję, że miło spędziłaś te Święta :)
Mój blog: Wildfiret
Dziękuję bardzo :D
UsuńChciałabym Pani bardzo podziękować za ten przepis. Rodzina była zachwycona.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :*
Fajna wersja babki ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńpiękna babka
OdpowiedzUsuń