Babka na śmietanie to delikatne, lekkie i puszyste ciasto, które jest banalnie proste oraz szybkie w przygotowaniu. Do jej wypieku nie dodajemy masła ani oleju. Wyjątkowy smak zawdzięcza kwaśniej śmietanie oraz soli. Uwielbiam ją, bo jest niezwykle pyszna, wilgotna i zawsze się udaje :)
Potrzebne składniki
- 340 g mąki pszennej
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 240 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru migdałowego (lub waniliowego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
POLEWA
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
+ wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz migdałowy i ponownie miksujemy.
KROK 2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą, dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).KROK 4. Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.
Babkę możemy udekorować także cukrem pudrem lub czekoladą.
Idealnie komponuje się z kawą, herbatą lub kakao.
wow, ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBabka idealna do kawki ;)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńJestem ciekawa jak smakuje ten wypiek. Kwaśna śmietana i dodatek soli z całą pewnością dodaje wyrazistości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Jest naprawdę wyjątkowa - lekka, puszysta i wilgotna.
UsuńIdealna do kawy, herbaty lub kakao :)
Aj jak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbabka idealna, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńUwielbiam babkę na śmietanie, i dodatkowym plusem jest brak tłuszczu.
OdpowiedzUsuńO tak! :D Jest pyszna i lekka :)
UsuńBardzo lubię taką babkę :D Pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo :)
Usuńbaba jak malowana, mniam!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTaka babka to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńTak :) Jest pyszna, a do tego bardzo lekka :)
UsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńFajne i apetyczne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSzybkie i proste ciasto. Moje łasuchy już czekają :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMmm musi być smakowita :D
OdpowiedzUsuńMi babki od pewnego czasu nie wychodzą. Zawsze jakiś zakalec się zrobi :/
Zapraszam również do mnie.
Blog
Instagram
Ta zawsze mi wychodzi i nie robi niespodzianek.
UsuńPolecam - jest prosta i szybka w przygotowaniu :)
Przepis wart wypróbowania zwłaszcza, że ciasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco <3
Usuń<3
OdpowiedzUsuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPięknie wyrosła. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBoję się robić ciasta, a zwłaszcza babkę, bo pamiętam, że mamie często wychodził zakalec :D
OdpowiedzUsuńTa jest naprawdę szybka, prosta i łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco <3
Usuńfajna babeczka
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńMoja właśnie w piekarniku. Tak z ciekawości, po co dodatek kurkumy?
OdpowiedzUsuńKurkumę dodałam tym razem dla kolorku, ale nie jest to obowiązkowy składnik babki :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)