2022-02-15

Racuchy z jabłkami

Uwielbiam racuchy z jabłkami, bo przypominają mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu racuszki z jabłkami bez dodatku drożdży.
racuchy z jabłkami
Potrzebne składniki

- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jajka
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
+ olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę. 

KROK 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

racuchy z jabłakami

Na koniec oprószmy je cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
racuchy z jabłkami

24 komentarze:

  1. Robię czasami, bo to szybki obiad. Twoje są mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię takie racuszki, rodzinka je uwielbia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są idealne dla wszystkich małych oraz dużych smakoszy :)

      Usuń
  3. Takie placuszki zawsze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie racuszki. Są proste i szybkie w wykonaniu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Są idealne na szybki deser, śniadanie lub obiad.
      Ja również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Mmm muszą być smakowite :D Cudownie, że są z jabłkami. Zawsze one mi jakoś zostają i nie wiem co nimi zrobić xD
    Zapraszam również do mnie.
    Blog
    Instagram

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są, a te z jabłkami lubię najbardziej :D
      Świetne są także z bananami lub borówkami.
      Zawsze można zabrać je do pracy na drugie śniadanie. Z syropem klonowym i świeżymi owocami są pyszne nawet na zimno :)

      Usuń
  6. Uwielbiam racuchy :) właśnie robiłam niedawno drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O mniam! Drożdżowe to pyszna klasyka. Też uwielbiam :)

      Usuń
  7. Od jakiegoś czasu chodzą za mną właśnie takie racuchy, więc bardzo się cieszę,
    że podzieliłaś się tym przepisem :D Chętnie z niego skorzystam :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną już długo chodziły :D
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Dawno nie jadłam racuchów i normalnie aż mi slinka cieknie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. lubimy bardzo takie placuszki

    OdpowiedzUsuń