Uwielbiam racuchy z jabłkami, bo przypominają mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu racuszki z jabłkami bez dodatku drożdży.
Potrzebne składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jajka
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
+ olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę.KROK 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Robię czasami, bo to szybki obiad. Twoje są mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBardzo często robię takie racuszki, rodzinka je uwielbia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSą idealne dla wszystkich małych oraz dużych smakoszy :)
UsuńTakie placuszki zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńUwielbiam takie racuszki. Są proste i szybkie w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To prawda. Są idealne na szybki deser, śniadanie lub obiad.
UsuńJa również pozdrawiam :)
Moja babcia takie robiła :)
OdpowiedzUsuńBabcie najlepiej wiedziały co dobre :D
UsuńMmm muszą być smakowite :D Cudownie, że są z jabłkami. Zawsze one mi jakoś zostają i nie wiem co nimi zrobić xD
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie.
Blog
Instagram
Pyszne są, a te z jabłkami lubię najbardziej :D
UsuńŚwietne są także z bananami lub borówkami.
Zawsze można zabrać je do pracy na drugie śniadanie. Z syropem klonowym i świeżymi owocami są pyszne nawet na zimno :)
Uwielbiam racuchy :) właśnie robiłam niedawno drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Drożdżowe to pyszna klasyka. Też uwielbiam :)
UsuńOd jakiegoś czasu chodzą za mną właśnie takie racuchy, więc bardzo się cieszę,
OdpowiedzUsuńże podzieliłaś się tym przepisem :D Chętnie z niego skorzystam :D
Pozdrawiam.
Za mną już długo chodziły :D
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ależ kusisz :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNajlepsze jedzonko ever:)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńDawno nie jadłam racuchów i normalnie aż mi slinka cieknie! Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
Usuńlubimy bardzo takie placuszki
OdpowiedzUsuń<3
Usuń