Banalnie proste, pyszne i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Uwielbiam makaron z algami morskimi, które zawierają mnóstwo cennych i łatwo przyswajalnych przez organizm mikroelementów. Jest pyszny, zdrowy i ma piękny kolor. Dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem baby i suszonymi pomidorami w sosie śmietankowym. To połączenie rozpieści wszystkie kubki smakowe :)
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 200 g makaronu z algami morskimi
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- 10 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka masła
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania.KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju. Do kurczaka dodajmy łyżkę masła oraz szpinak. Gdy ten zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kawałki suszonych pomidorów. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy przez chwilę.KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.
Kasiu u Ciebie jak zawsze smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńMiłego dnia! :*
Rzeczywiście wygląda obłędnie. Jeszcze nie jadłam takiego makaronu. Danie zapowiada się smakowicie:)
UsuńDziękuję Kochana <3
Usuńmoja mama dzis robiła makaron, ciekawe czy by też taki z algami mogła zrobić.
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak! :D
UsuńPolecam gorąco - dla smaku oraz zdrowia :)
Takiego makaronu nie próbowałam, ale algi jednak wolę w kosmetykach;). Sam przepis chętnie wypróbuję z innym makaronem:). Myślę, że też mi posmakuje :).
OdpowiedzUsuńSama średnio lubię czystą spirulinę, ale ten makaron jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco polskie, rzemieślnicze makarony od Bartolini Pasta :)
UsuńBardzo intrygujące danie, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNigdy nie jadłam makaronu w takiej postaci, ale chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMakaron plus algi to dla mnie nowość. Zaintrygowałaś mnie, przyznam. :))
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco ten makaron - dla smaku i zdrowia. Polskie, rzemieślnicze makarony od Bartolini Pasta. To jeden z moich ulubionych makaronów. Jest pyszny i ma piękny kolor. Można z nim stworzyć proste, ale bardzo efektowne dania :)
UsuńAlgi, muszę poczytać co to za stworzonko a może roślinka - nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńSpirulina to zielono - niebieskie algi morskie rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Są bardzo zdrowe. W 70 % składają się z białka. Są bogate w witaminy A, B, C, D, E, K i wiele składników mineralnych. Polecam gorąco! :)
UsuńMakaronu z algami jeszcze nie próbowałam, chociaż świetnie komponuje się ze szpinakiem. Danie proste i jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńNietuzinkowy przepis 😁😍
OdpowiedzUsuń<3
Usuńoooomg, jak to pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne jadło!
OdpowiedzUsuń