Pachnący i mięciutki chlebek z mocno wypieczoną skórką to moje najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Ten, który w piecu piekła moja Babcia pamiętam do dziś. Zawsze porywałam jeszcze ciepłą piętkę i biegłam dalej bawić się na podwórku :D Lubię jak zapach piekącego się chleba wypełnia mój dom. Postanowiłam przetestować pszenno - żytnią mieszankę do wypieku chleba produkowaną przez Polskie Młyny. Z jej pomocą pieczenie chleba w domu okazało się niezwykle proste oraz przyjemne :)
Do wypieku chleba wystarczy zwykły piekarnik, ale możemy go upiec także w specjalnie przeznaczonym do tego automacie. Ja swój upiekłam w piekarniku. Zobaczcie jak łatwo możecie przygotować pyszne pieczywo w domu!
Potrzebne składniki
- 500 g mieszanki do wypieku chleba pszenno - żytniego Polskie Młyny- 330 ml wody o temperaturze pokojowej- 6 g suchych lub 12,5 g świeżych drożdży
Przygotowanie
KROK 1. Do miski wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, wlewamy wodę oraz dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji*. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
* Ciasto możemy także wyrobić ręcznie.
KROK 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy podłużny wałek, który umieszczamy w wysmarowanej masłem formie o wymiarach 25 x 11 x 7 cm. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości)*.
* Po około 30 minutach możemy delikatnie naciąć wierzch ciasta, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.
KROK 3. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 stopni C na środkowy poziom i pieczemy przez około 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku, równocześnie wstawiamy do niego naczynie z gorącą wodą. Chleb po upieczeniu od razu wyciągamy w formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do wypieku mojego chleba użyłam tej mieszanki produkowanej przez Polskie Młyny:
Chlebek jest bardzo smaczny. Jest miękki i puszysty w środku oraz chrupiący na zewnątrz. Jeśli lubicie mniej wypieczone pieczywo to ustawcie temperaturę piekarnika na 200 stopni C. Mocno wypieczoną skórkę uzyskamy podczas pieczenia w 220 stopniach.
Przygotowanie jest proste i dokładnie opisane na opakowaniu. Do mieszanki należy dodać jedynie wodę oraz drożdże. Ciasto możemy przygotować ręcznie lub z pomocą miksera.
Po wyrobieniu ciasta możecie dodać do niego także swoje ulubione ziarna, orzechy lub suszone owoce. Ja swój kolejny z pewnością upiekę z dodatkami. Już kusi mnie suszona żurawina :D
Mieszankę oraz inne produkty od Polskie Młyny, które zazwyczaj są niedostępne w marketach możecie kupić na Allegro:
POLSKIE MŁYNY - oficjalny sklep na Allegro
Wypróbujcie i upieczcie pyszny chleb w domu!
Pięknie Ci się upiekł. Mniam!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowny chlebuś! Ja ostatnio znowu mocno wkręciłam się w pieczenie chleba. Do tego stopnia, że zastanawiam się nad automatem do pieczenia chleba...korzystałaś z czegoś takiego Kasiu?
OdpowiedzUsuńWidziałam. Piękne są te Twoje chlebki <3
UsuńNie korzystałam, ale mam zamiar kupić. Taki automat to wielka wygoda i świetny pomocnik kuchenny :)
Znam ten chlebek. Piecze się prosto i zawsze z powodzeniem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pieczenie jest lekkie i przyjemne, a chlebek zawsze się udaje :)
UsuńCiekawe te mieszanki. Chociaż mnie zaskoczyło, że ten chlebek jest ciemny. U mnie Baltonowski to właściwie taki pszenny biały... Ciekawe te różnice :)
OdpowiedzUsuńW sklepach też często spotykam bardzo jasny baltonowski. Ta mieszanka mąki pszennej i żytniej ma delikatnie złoty kolor. Samo ciasto jest też delikatnie brązowe podczas wyrastania. Chlebek z tej mieszanki wychodzi mi taki delikatnie rumiany, a piekłam go już trzy razy :) Tutaj też skórka jest dość mocno przypieczona na życzenie domowników :D
UsuńDomowy chleb smakuje i pachnie najlepiej, a takie gotowe mieszanki na pewno ułatwiają wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pieczenie jest dużo szybsze i proste :)
UsuńZapach, który unosi się w domu podczas pieczenia chleba uwielbiam. Chlebek Kasiu wyszedł Ci wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńWygląda naprawdę apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńależ wspaniała mieszanka!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :) Bardzo polubiłam te mieszanki i coraz częściej piekę chleb w domu :)
UsuńOh what a lovely post! Just made my day seeing the photos :)
OdpowiedzUsuńPlease check out my latest post, too? I'd love to hear something from you! And maybe we can follow each other, too? :)
www.cielofernando.com
FACEBOOK | INSTAGRAM
Thank You :)
UsuńPięknie wyglada:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAleż on smakowicie wygląda! Taki domowy chlebek nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńFajny chlebek. Z racji, że ma tylko 3 składniki to skusze się go zrobić :D Kiedyś miałam podejście do chleba na zakwasie, niestety zakwas mi się nie udał :/
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie.
Blog ♥
Instagram
Polecam gorąco. Ten chlebek zawsze się udaje :)
UsuńŚwietnie wypieczony chlebek. Warto piec go w domu :)
OdpowiedzUsuńO tak! Taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy :D
UsuńI jak pięknie pachnie podczas pieczenia! <3
Wow! This looks yum!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Thank You <3
Usuńuuuu pycha!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper test choć lepsza mąka jest bezpośrednio od młyna niż ta która jest w sklepach .
OdpowiedzUsuńTa mieszanka dodatkowo ułatwia pieczenie, a chlebek zawsze się udaje :)
UsuńPyszny i zdrowy domowy chleb :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń