Pyszne i aromatyczne pierożki z grzybami leśnymi to nieodzowny dodatek do barszczu wigilijnego. Polecam mój sprawdzony przepis na proste, delikatne i elastyczne ciasto oraz smakowity farsz grzybowy.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- około 160 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
FARSZ
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- listek laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie
KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.* Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Masło wrzucamy do gorącej wody, a gdy się w niej rozpuści dolewamy stopniowo do mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 40 minut, aby "odpoczęło", a później dobrze się wałkowało.
KROK 3. LEPIENIE. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy kółka (za pomocą małej szklanki lub foremki) lub kroimy ciasto na kwadraciki, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi, a następnie sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały.
KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. Te przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią).
MROŻENIE. Jeśli chcemy zamrozić uszka to wystarczy ułożyć je pojedynczo na deseczce lub tace wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełożyć wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie włożyć do zamrażarki.
Ile uszek wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńZ podanej proporcji wyszło mi 70 uszek, ale ja lubię dużo farszu grzybowego w środku.
UsuńJeśli wolimy mniejsze uszka oraz mamy więcej cierpliwości ;) to możemy ulepić nawet 100 uszek z podanych proporcji.
Nie wyobrażam sobie wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńJa również <3 Buziaki :*
UsuńUwielbiam uszka 😋
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno takich nie jadłam, pycha❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJakie zgrabniutkie Ci wyszły! ♥️ We Wigilię jem tylko uszka, więc to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowne uszka! Ja właśnie dzisiaj będę robić;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i miłego lepienia :)
UsuńDla mnie na święta muszą być pierogi albo uszka z grzybami. Bez tego nie wyobrazam sobie świąt. Tak samo jak bez polania oliwą świeżo ugotowanych klusek. Najlepsza w tym przypadku będzie oliwa z oliwek Monini <3
OdpowiedzUsuńTo prawda. Uszka i pierogi to najcudowniejszy smak Świąt <3
UsuńPięknie wyszły :) chętnie wypróbuję przepis, akurat się przyda.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
Usuń