Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z greckim makaronem Kritharaki zrobionego z pszenicy durum, który wielkością i kształtem przypomina ryż. Do tego kukurydza, świeży ogórek, żółty ser oraz filet z indyka otulone sosem jogurtowo - majonezowym. Doskonała na wszelkiego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy lub szkoły, który możemy spakować do lunch boxa.
Potrzebne składniki
- 100 g makaronu Kritharaki
- 100 g żółtego sera
- 100 g wędzonego fileta z indyka
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek zielony
SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.KROK 2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, filet z indyka oraz ogórka kroimy w kostkę. Do składników dodajemy makaron i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Mniam:) wygląda bardzo apetycznie. Lubię sałatki makaronowe, sprawdzają się na wiele okazji.
OdpowiedzUsuńTo prawda, są niezastąpione na wszelkie okazje :)
UsuńInspirujesz 🤗
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNajlepsza sałatka ever❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZrobiłam wczoraj na imieniny męża. Prosta, ale naprawdę pyszna sałatka. Dzięki! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńJeszcze nie jadłam takiego makaronu. Wygląda smakowicie. :))
OdpowiedzUsuńPolecam - jest świetny do sałatek :)
UsuńFajna sałatka, ogórek tu świetnie pasuje dla orzeźwienia całości! Buziaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńDawno nie robiłąm żadnej sałatki z makaronem. Zapiszę sobie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńJakie fajne składniki :)
OdpowiedzUsuń:*
Usuń