Są potrawy, które najlepiej smakują w Święta i przez to nadają im wyjątkowego charakteru. Pyszne oraz aromatyczne pierożki z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to jedna z takich potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki
CIASTO PIEROGOWE
- 600 g mąki pszennej
- około 360 ml gorącej wody
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
FARSZ
- 700 g kiszonej kapusty
- 80 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień odlewamy 1,5 szklanki wody z grzybów, a w pozostałej części gotujemy grzyby do miękkości, odcedzamy, a gdy ostygną drobno siekamy.
KROK 2. Kapustę dobrze odciskamy z soku, przekładamy do garnka, zalewamy odlaną wcześniej wodą z grzybów i gotujemy do miękkości (około 45 minut), a następnie odsączmy i drobno siekamy.
KROK 3. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 4. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól. Masło wkładamy do gorącej wody i wlewamy stopniowo do mąki. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić nam się do rąk.
KROK 5. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.
KROK 6. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Na brzegach możemy upleść dodatkowo falbankę lub zrobić wzorek widelcem. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
KROK 7. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Pierogi z kapustą i grzybami możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do barszczu wigilijnego.
MROŻENIE. Jeśli chcemy zamrozić pierogi to wystarczy ułożyć je pojedynczo na deseczce lub tace wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu) i włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełożyć wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie włożyć do zamrażarki.
Jutro będę robić :-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :)
UsuńUwielbiam i własne mi smaka na nie narobiłaś
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKasiu zgadzam się z z Tobą! U mnie takim daniem są uszka do barszczu. Takie z suszonymi grzybami robie tylko na Wigilię i mąż jest niepocieszony, że tak rzadko je robie 😉
OdpowiedzUsuńI muszę stwierdzić, że przepiękną falbankę zrobiłaś:) ja nie mam zdolnosci manualnych i mi nie wychodzi falbanka..
To prawda, zdecydowanie za rzadko jemy je w ciągu roku. Robiłabym częściej, ale nie mam cierpliwości do lepienia ;)
UsuńDziękuję Ci bardzo, ale to moja pierwsza falbanka. Nie wszystkie wyszły równe, ale mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy ;)
Moje ulubione <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJejku, mi nigdy nie wychodziła taka falbanka na pierogach :D
OdpowiedzUsuńMoja pierwsza ;) Jeszcze nie idealna, ale z czasem podobno nabiera się wprawy :D
UsuńJaka falbanka, pierwszy raz widzę tak apetyczne pierogi 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńKasiu, widzę, że cudownie odnosisz się do klasyki, bardzo mi się to podoba. Nowości- nowościami, czasem trzeba pamiętać o tradycji. Pięknie polepione... zazdroszczę! Moje, może i smaczne, ale zawsze takie jakieś kulfony wychodzą ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kapustą i grzybami od najmłodszych lat.
UsuńZawsze przypominają mi wspaniałe smaki i aromaty oraz cudowne chwile z Rodziną.
Dziękuję bardzo, ale u mnie falbanka też jeszcze musi dojść do wprawy :D
W ubiegłym roku robiłam według Twojego przepisu. Były pyszne i w tym roku też je zrobię :-)
OdpowiedzUsuń