Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g płynnego miodu
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*.
* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
KROK 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*.* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
A my właśnie dzisiaj zabieramy się za pierniczki :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i dobrej zabawy! :)
UsuńUwielbiam takie pierniczki, te wyglądają cudownie<3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPo covid19 nie mam węchu, to jest straszne bo nie czuję świąt :(
OdpowiedzUsuńBiedna :( Mam nadzieję, że Twoje zmysły szybko powrócą do formy i będziesz mogła cieszyć się smakami oraz zapachami <3
UsuńCudowne pierniczki :) od razu poczułam świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńnie wyobrażam sobie świat bez pierników:) wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńJa też nie :D
UsuńDziękuję bardzo <3
Pierniczków w tym roku nie piekę, ale z przepisu chętnie skorzystam chociażby za rok :D
OdpowiedzUsuńTwoje prezentują się przepysznie :D Pozdrawiam.
Gorąco polecam :)
UsuńCudne 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWłaśnie mam zamiar dzisiaj zrobić pierniczki :) Pięknie wyglądają u Ciebie :D
OdpowiedzUsuńhttps://xgabisxworlds.blogspot.com/
Dziękuję bardzo i życzę powiedzenia w piernikowaniu :D
UsuńAle mi ochotę zrobiłaś, wyglądają mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
Usuńliczę na to,że jutro kilka zrobię!:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :D
UsuńIdealna pora na przygotowanie pierniczków. Twoje smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńKasieńko jakie cudne! My piekliśmy 2 tygodnie temu pierniczki i wszystkie już zjedzone, więc w sobotę kolejne pieczenie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Ja też już upiekłam drugą partię, bo pierwsza została zjedzona :D
Usuńale zajebiste choinki!!
OdpowiedzUsuń:D <3
UsuńMy mamy plan pierniczkowy na jutro:). Twoje wyglądają na smaczniutkie:),
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie udekorowane pierniczki. 💗
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSą pyszne. Polecam ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń