2021-12-13

Pierniczki świąteczne

Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości
Pierniczki świąteczne
 Potrzebne składniki 

- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- 200 g płynnego miodu
- 150 g masła 
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 opakowanie przyprawy korzennej 
- 1 łyżka kakao 
- 0,5 łyżeczki cynamonu 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli

 Przygotowanie  
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.  
KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*.
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
pierniczki świąteczne
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
pierniczki świąteczne
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

pierniczki last minute

31 komentarzy:

  1. A my właśnie dzisiaj zabieramy się za pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pierniczki, te wyglądają cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Po covid19 nie mam węchu, to jest straszne bo nie czuję świąt :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedna :( Mam nadzieję, że Twoje zmysły szybko powrócą do formy i będziesz mogła cieszyć się smakami oraz zapachami <3

      Usuń
  4. Cudowne pierniczki :) od razu poczułam świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wyobrażam sobie świat bez pierników:) wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierniczków w tym roku nie piekę, ale z przepisu chętnie skorzystam chociażby za rok :D
    Twoje prezentują się przepysznie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie mam zamiar dzisiaj zrobić pierniczki :) Pięknie wyglądają u Ciebie :D

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i życzę powiedzenia w piernikowaniu :D

      Usuń
  8. Ale mi ochotę zrobiłaś, wyglądają mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. liczę na to,że jutro kilka zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna pora na przygotowanie pierniczków. Twoje smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasieńko jakie cudne! My piekliśmy 2 tygodnie temu pierniczki i wszystkie już zjedzone, więc w sobotę kolejne pieczenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Ja też już upiekłam drugą partię, bo pierwsza została zjedzona :D

      Usuń
  12. My mamy plan pierniczkowy na jutro:). Twoje wyglądają na smaczniutkie:),

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie udekorowane pierniczki. 💗

    OdpowiedzUsuń
  14. Są pyszne. Polecam ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń