Od dłużnego czasu miałam ochotę na domowe pierogi. Najbardziej lubię te z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Wolę je jeść niż lepić, ale czego się nie robi dla prawdziwego domowego smaku! :). Takie połącznie zawsze przypomina mi cudowne smaki dzieciństwa. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwia lepienie.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
FARSZ
- 500 g ziemniaków
- 400 g białego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.
KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
KROK 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.
Oj tak! Ruskie to moje ulubione pierogi!A Twoje Kasiu jaką uroczą falbankę mają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńWszyscy je uwielbiają, tylko żeby je zjeść, niestety trzeba się za nie zabrać :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Zabierałam się za nie już trochę ;)
UsuńKocham je jeść, ale nie lubię lepić :)
Ruskie zawsze pyszne :) klasyka która nigdy się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPierogi ruskie to moje ulubione danie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUbóstwiam pierogi��
OdpowiedzUsuń<3
Usuńoj robienie pierogów to pracochłonne zajęcie, ale satysfakcja jaka!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Efekt wynagradza czas poświęcony na lepienie :D
UsuńDopóki nie wyprowadziłam się z domu, to nie znałam smaku tych pierogów, a przecież są genialne! Na pewno kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńDomowe smakują najlepiej :)
Pierogi to jest to :) chociaż ja akurat zjadłabym z kapustą.
OdpowiedzUsuńZ kapustą też uwielbiam :)
UsuńPierogi ruskie ulubione, robię bardzo często. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPodziwiam :) Ja mam mało cierpliwości do lepienia ;)
Usuńjak ja kocham ruskie pierożki!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMmm pierożki, to co lubię :) Uwielbiam pierogi w każdej wersji ale ruskie, to klasyka! Zawsze dobrze sprawdzi się na obiad i nie tylko :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
To prawda. Cudowne smaki dzieciństwa, które nigdy się nie nudzą :)
UsuńI love dumplings!
OdpowiedzUsuńYours look so sumptuous.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
Thank You :*
UsuńNajlepsze, najsmaczniejsze i najukochańsze pierogi :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńpycha
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJak one kuszą!
OdpowiedzUsuń<3 :*
UsuńFarsz prosty, wspaniały, taki jak lubię najbardziej. Nigdy nie robiłam ciasta na pierogi dodając wrzątku, szybciej uwalnia się gluten, czy też ma to jeszcze inny skutek?
OdpowiedzUsuńWoda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie. Ciepła woda sprawia, że ciasto staje się bardziej miękkie i elastyczne, a lepienie jest dużo łatwiejsze :)
UsuńSuper przepis na farsz . Ależ mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńCudownie wyglądają, aż ślinka leci :) Mogłabym takie pierogi jeść codziennie, gdyby tylko je ktoś dla mnie kleił ;)
OdpowiedzUsuńJa również :D Kocham jeść pierogi, ale nie lubię ich lepić ;)
UsuńWow, I like this ♥
OdpowiedzUsuńShkvo Space | Instagram
Thank You :)
UsuńZ przepisu na pewno wiele osób chętnie skorzysta :D Pierogi lubię pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
:*
UsuńU mnie w rodzinnym domu nigdy nie jadło się pierogów ruskich i poznałam je dopiero z 3 lata temu. Od tego czasu to moje ulubione pierogi :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam <3
UsuńKocham wszystkie pierogi :D :D
bardzo lubię te pierogi
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń