Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który bardzo często gości w mojej kuchni. Groszek cukrowy to cenne źródło białka, witamin z grupy B, a także A, E, K i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. I co najważniejsze - jest pyszny! :D
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 2 garści groszku cukrowego
- 2 cebule szalotki
- 2 gałązki świeżej mięty
- 600 ml bulionu
- 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
- 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- duża szczypta mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.* Wystarczy 1/3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.KROK 2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty.KROK 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.* Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).
Aż mi się chce zielonego!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBomba energetyczna! W sam raz na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle smakowicie wygląda. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne i zdrowe, takie dania uwielbiam<3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowne danie :) trochę jak wiosna jesienią :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D Dziękuję :*
UsuńLooks yum! Thanks for this recipe.
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Thank You :*
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie. Aż muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńLooks so appetizing, I'm sure it tastes good too.
OdpowiedzUsuńAnn
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
Thank You :)
UsuńBardzo lubię risotto ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :) muszę nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam <3
UsuńTo plan na dzisiejszy obiad - wrócę z opinią mi wyszło:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i mam nadzieję, że zasmakuje Ci to połączenie :)
UsuńCudownie wygląda :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń