Pyszne, kolorowe i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Połączenie makaronu z algami morskimi, słodkiego groszku cukrowego, suszonych pomidorów oraz pikantnych kawałków kurczaka, dostarczy nam prawdziwej gry smaków i aromatów. Danie możemy przygotować także w wersji wege.
Potrzebne składniki
- 200 g makaronu z algami morskimi Bartolini
- 1 garść groszku cukrowego
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- mała pierś z kurczaka
- pikantna przyprawa do kurczaka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je w paski. Z groszku cukrowego odcinamy końcówki i kroimy go na mniejsze kawałki.* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania.KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy pikantną przyprawą (możemy je także zamarynować z dodatkiem oleju i odstawić na noc). Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy, dodajemy groszek cukrowy i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.
Miłośnikom kuchni wegetariańskiej polecam bezmięsną wersję dania, która jest równie pyszna.
Danie przygotujemy w kilka chwil.
Idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek po pracy.
Dziś tak bardziej na blogu ;)
OdpowiedzUsuńCo ja mogę więcej napisać oprócz tego, że przepis jest przepyszny, a foty świetne :)
Może czas na jakąś książkę, hę ;p
Dziękuję bardzo i zapraszam częściej :))
UsuńTo prawda - może warto w końcu spełnić to marzenie... <3
Wygląda smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńJadłam kiedyś ten makaron. Ma bardzo oryginalny smak. Podoba mi się takie połączenie. Muszę zrobić taki makaron ;D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńŚwietna propozycja Kasiu. Lubię bardzo kolorowe jedzenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńJa też uwielbiam jak jest kolorowo na talerzu :)
Wow! Jak światowo u Kasi:) bardzo interesujące danie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiękne danie i bardzo fajne składniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie jadłam jeszcze makaronu z algami :)
OdpowiedzUsuńPolecam - jest pyszny! Ma naprawdę wyjątkowy smak i kolor.
UsuńA do tego spirulina jest bardzo zdrowa :)
Twoja propozycja dania wygląda naprawdę smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda bardzo dobrze. Jutro w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
Usuńtakie danie to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń<3
Usuń