Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu oraz dodaniu odpowiedniej ilości mąki. Ich smak zawsze przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina cudowną kuchnię mojej Babci.
Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków (obranych)
- około 220 g mąki
- 1 jajko
- pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *.
* Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.
** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.
Uwielbiam kopytka! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńZdrowe pyszności
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZa kopytkami zbytnio nie przepadam, ale na pewno ten przepis przyda się wielu osobą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja mam odwrotnie ;) Uwielbiam od zawsze i to w każdym wydaniu :)
UsuńKopytka uwielbiam, a te z koperkiem to już bajka!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKopytka są dobre na wszystko, a w takiej wersji to już autentyczny wypas😃
OdpowiedzUsuńO tak! Są pyszne i sycące <3
UsuńKopytek z koperkiem jeszcze nie jadłam. Muszę je w ten sposób przygotować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńkopytka bardzo lubie i częśto robię, ale jakos nie pomyślałam żeby dodac do nich koperek
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :) Koperek nadaje im świeżości i pysznego smaku :)
UsuńGorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń