Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Dynia nadaje daniu piękny, pomarańczowy kolor oraz niesie moc witamin (A, E, C, PP, K i B), składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia, potasu) oraz błonnika pokarmowego. Do tego jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jej miąższ po upieczeniu jest delikatny, ma lekko słodki i orzechowy smak. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.
RISOTTO
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g pieczonej dyni Hokkaido
- 1 kieliszek białego wina
- 1 szklanka mleka
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki masła
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
MARYNATA DO KURCZAKA
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
KROK 1. Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).KROK 2. Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty.* Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.
omg! zjadłabym!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO rany, ale musi być pyszne, bo wygląda bomba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto, ale to naprawdę skradło serducha moich kubków smakowych :D
UsuńDanie prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję :*
UsuńJezu, przecież Ty jesteś genialna, nie wiem czemu nie wpadłam na risotto z dynią.
OdpowiedzUsuńZapisuję!
Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńPozdrawiam ciepło :*
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszne risotto❤
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWspaniale zapachniało jesienią!
OdpowiedzUsuń:D <3
UsuńKolejny przepis na pyszny i zdrowy obiad. Niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńSłońce na talerzu! niezbędne po tym obezwładniająco zbyt krótkim lecie!!! Czas na dynię, super smakowite risotto! Nigdy nie dodawałam mleka... spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Dynia idealnie komponuje się z mlekiem, a jego dodatek w risotto nadaje daniu cudownej delikatności i sprawia, że ryż jest jeszcze bardziej kremowy :)
UsuńDynie uwielbiam w każdej postaci! Idealny obiad na jesienny sezon :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle mi narobiłaś smaku <3 Aż żałuję, że dziś piątek i nie mogę gotować teraz-zaraz-już :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńPolecam gorąco to połączenie :)