Pesto to idealny dodatek do makaronów, ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Świetnie nadaje się także jako smarowidło do pieczywa, któremu dodaje niesamowitego smaku i wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.
Potrzebne składniki
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g blanszowanych migdałów
- 30 g sera Cheddar
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
* Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Wygląda mega energetycznie. Ja z pietruszki jeszcze nie robiłam pesto, raz zrobilam mi się zrobić z liści rzodkiewką.
OdpowiedzUsuńPesto z młodych listków rzodkiewki jest pyszne <3
UsuńBardzo lubię pesto. Podoba mi się z takim wydaniu :)))) Z pietruszki jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! :)
UsuńWygląda smakowicie! Ja pietruszkę uwielbiam i uważam że takie pesto byłoby super dodatkiem do mięs!
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
To prawda. Do mięs sprawdza się idealnie :)
UsuńCzy ozdobna pietruszka też się nada? Mam jej dużo i nie wiem co z nią zrobić.
OdpowiedzUsuńOzdobna nie jest tak smaczna jak zwykła natka. Spokojnie można ją wykorzystać do pesto, jednak do jego przygotowania polecam tą zwykłą.
Usuńtakie domowe pesto jest najlepsze
OdpowiedzUsuńO tak! <3
UsuńZdrowe pyszności ;)
OdpowiedzUsuń