2021-09-03

Pesto z pietruszki

Pesto to idealny dodatek do makaronów, ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Świetnie nadaje się także jako smarowidło do pieczywa, któremu dodaje niesamowitego smaku i wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.
pesto z natki pietruszki
Potrzebne składniki

- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g blanszowanych migdałów
- 30 g sera Cheddar 
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
pesto z pietruszki
* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. 

* Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.

11 komentarzy:

  1. Wygląda mega energetycznie. Ja z pietruszki jeszcze nie robiłam pesto, raz zrobilam mi się zrobić z liści rzodkiewką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pesto. Podoba mi się z takim wydaniu :)))) Z pietruszki jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Ja pietruszkę uwielbiam i uważam że takie pesto byłoby super dodatkiem do mięs!

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ozdobna pietruszka też się nada? Mam jej dużo i nie wiem co z nią zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdobna nie jest tak smaczna jak zwykła natka. Spokojnie można ją wykorzystać do pesto, jednak do jego przygotowania polecam tą zwykłą.

      Usuń
  5. takie domowe pesto jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń