Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych tj. magnez, żelazo, wapń czy miedź. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy oraz witaminy m.in. E, PP oraz te z grypy B. Płatki gryczane są cennym źródłem białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko pozyskiwane z innych zbóż. Wyróżnia je wyjątkowy profil aminokwasów. Zawierają leucynę oraz lizynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki dodatkowi cukru kokosowego znajdziemy w nich także inulinę - polisacharyd, który może spowalniać absorbcję glukozy. Cukier kokosowy nadaje im także lekko karmelowego smaku.
Potrzebne składniki
- 170 g płatków gryczanych
- 100 g mąki gryczanej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 7 łyżek cukru kokosowego Bio
- 80 g oleju kokosowego
- 6 łyżek napoju kokosowego np. Alpro
- 2 jajka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek napoju kokosowego (możemy użyć także płynnego mleczka kokosowego), jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.
KROK 2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.
Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.
Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia. Idealne do chrupania w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao.
Bardzo mi się podobają te ciacha ! Pewnie będę musiała mąkę zmienić, ale spróbuję zrobić takie moim córuś do szkoły na kolejny tydzień nauki.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! :) To wersja bezglutenowa, a z mąką pszenną lub orkiszową będą bardziej puszyste i miękkie :D
UsuńThank you for this gluten-free recipe! :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPyszne ciasta i bardzo zdrowe, dodające energii :))
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńPrzepisy na tego typu zdrowe ciasteczka lubię najbardziej :) Już go sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńPysznie, zdrowo i można zajadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńBoskie ciacha Kasiu!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńYummy, yummy
OdpowiedzUsuń<3
Usuńwygladaja i brzmia baardzo apetycznie ;D przepis zapisuje! pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńCiekawa propozycja do kawy i herbaty:). Warto spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne te ciacha, na jednym bym nie skończyła :-) A mój synek jakby się dorwał, to by zostały same okruszki.
OdpowiedzUsuń:D
Usuń