Mocno kokosowy placek z jabłkami to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto z olejem, wiórkami i mleczkiem kokosowym jest pyszne, delikatne oraz puszyste jak chmurka. Kokos i jabłka tworzą niezwykle zgrany duet smakowy, który cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! :D
Potrzebne składniki
CIASTO KOKOSOWE
- 250 g mąki
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g oleju kokosowego
- 135 g drobnego cukru
- 3 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKI
- 3 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w około 0,5 cm półplasterki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nimi jabłka, aby nie ściemniały podczas pieczenia.KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy olej kokosowy, a następnie mleczko kokosowe (stałą, białą część). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i ponownie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.KROK 3. Blaszkę o wymiarach 28 cm x 25 cm smarujemy olejem kokosowym i oprószamy wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą). Do blaszki wylewamy ciasto i wciskamy w nie półplasterki jabłek (pod lekkim kątem).KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczeni góra - dół) na około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
* Olej i mleczko kokosowe tężeją w zimnie. Jeśli przechowujemy ciasto w lodówce, to po jego wyjęciu odczekajmy chwilę, aby "doszło" do temperatury pokojowej i odzyskało swoją puszystość :)
Kolejny przepis idealny dla mnie i w dodatku piękne wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWidzę, że kokosowe na całego!
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńLooks so delicious! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńInfinitely Posh
Thank You :)
UsuńA jaka mąka?
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłej mąki tortowej :)
Usuńalez ten placek apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńZapisuje do zrobienia, przepyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco <3
UsuńKokos i jabłka? To musi być naprawdę dobre! Chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńO tak! Polecam gorąco :)
UsuńMmmm te połączenie może być naprawdę ciekawe !
OdpowiedzUsuńCiekawy, ale naprawdę pyszny i zgrany duet :)
UsuńKasiu czyli mleczko kokosowe wcześniej chłodzisz, żeby oddzieliło się jak najwięcej stałej części?
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda tak uroczo!
Tak. Oddzielam części mleczka po wyciagnięciu z lodówki i zostawiam, aby doszło do temperatury pokojowej. Wtedy zabieram się za przygotowanie ciasta :)
UsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam słodkości, więc często przygotowuję ciasta na deser. Mam swoje ulubione przepisy, ale też szukam nowych inspiracji. Najbardziej lubię wypieki z dodatkiem owoców, dlatego zaciekawił mnie Twój przepis. Z chęcią go wypróbuję, bo podoba mi się takie połączenie. Już się nie mogę doczekać aż go spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Ja zakochałam się w tym połączeniu :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki! Twój przepis brzmi naprawdę kusząco, a połączenie ciasta z owocami to zawsze strzał w dziesiątkę. Mam nadzieję, że smak będzie równie zachwycający jak opis brzmi. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis i delektować się smakiem tego wyjątkowego deseru. Dziękuję za inspirację! 🍰😊
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a smaki świetnie się ze sobą łączą.
UsuńTylko proszę pamiętać, że olej i mleczko kokosowe tężeją w zimnie. Jeśli będzie Pan przechowywać ciasto w lodówce, to po jego wyjęciu proszę odczekać chwilę, aby "doszło" do temperatury pokojowej i odzyskało swoją puszystość :)