Pierogi leniwe czyli kluski z twarogu, mąki i jajek zawsze przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Moja Babcia podawała je posypanie cukrem oraz z zarumienioną na maśle bułką tartą. To połączenie ubóstwiam do dziś! :D Kluseczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują także z dodatkiem sezonowych owoców (np. truskawek lub jagód) oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Potrzebne składniki
- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).KROK 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Najlepsze, u mnie również smaki dzieciństwa :-) Moja babcia zawsze podawała z masełkiem i posypane cukrem.
OdpowiedzUsuńTo chyba najpyszniejsze połączenie <3
UsuńThanks for sharing the recipe,
OdpowiedzUsuńit looks really yummy.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
;)
UsuńUwielbiam to danie 🥰
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam leniwe.
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńBardzo lubię i również kojarzą mi się z dzieciństwem, choć teraz też często jadam leniwe, na ogół z pieczarkami i mozzarellą:)
OdpowiedzUsuńPyszne wytrawne połączenie <3
UsuńChodzą za mną bardzo leniwe albo kopytka i w końcu coś muszę zrobić :D najlepsze leniwe były w podstawówce, z cynamonem i kompotem. ♥️
OdpowiedzUsuńZa mną chodziły już dawno :D I w końcu je popełniłam ;)
UsuńJa kocham leniwe i kopytka. To takie zaczarowane smaki dzieciństwa :)
A dzisiaj wzięło mnie właśnie na kompot z papierówek z dodatkiem cynamonu - idealny do leniwych :D
Bardzo lubię takie danie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
<3
UsuńUwielbiam i często robię.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTo zawsze dobry pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPonadczasowy :D
Usuń<3
OdpowiedzUsuńOh very good recipe
OdpowiedzUsuńxx
Thank You :)
UsuńLeniwe to zawsze świetny pomysł, uwielbiam od czasów dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJa też :D :D
UsuńMoja mama nie robiła takich twarogowych, tylko ziemniaczane. A leniwe są szybsze. Pozdrawiam cieplutko, miłego wieczoru^3
OdpowiedzUsuńZiemniaczane to kopytka. Też je uwielbiam :D
UsuńMniam!!! Smak dzieciństwa!! Czas go odtworzyć!!!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwierzysz Kasiu że moje córcie nie lubią leniwych? Dlatego dla samej siebie rzadko robię dlatego częstuje się od Ciebie 😘
OdpowiedzUsuńKiedyś je pokochają i może same będą Ci je robiły :)
UsuńJa ciągle na nowo odkryłam niektóre nielubiane smaki dzieciństwa ;)
Ale mi smaku narobiłaś... <3!
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńSerdecznie pozdrawiam :*