2021-07-28

Leczo

Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny. 
Leczo
Potrzebne składniki

- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 300 g kiełbasy drobiowej
- olej do smażenia

PRZYPRAWY
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).

KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

* Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
leczo
Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

34 komentarze:

  1. Cudowne kolorowe danie, w kolorach lata rzekłabym..... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki, uwielbiam wszelkie ilości leczo😉😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Tak się składa, że mam spiżarce zapas cukinii. Już wiem, co będzie jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje leczo prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie, latem mogę jeść na okrągło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię leczo, szczególnie jak jest dużo cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czegoś takiego szukałem. Jutro zabieram się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko jem leczo... z pewnością muszę to zmienić bo wiem, że jest to dobre danie! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz się zakochać w leczo - dla smaku i zdrowia :D

      Usuń
  9. Leczo zwykle robię dopiero jesienią. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczynam w lecie :) Taka cukinia z działeczki jest najsmaczniejsza :D

      Usuń
  10. Też bardzo lubię takie leczo z cukinią i kiełbaską, najlepsze ze świeżym pieczywem😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam leczo, zjadłabym podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam i chyba dziś też zrobię

    OdpowiedzUsuń
  13. jeny, ale mi ochoty narobiłaś na leczo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bardzo :-) pozdrawiam Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń