Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 300 g kiełbasy drobiowej
- olej do smażenia
PRZYPRAWY
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.* Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Cudowne kolorowe danie, w kolorach lata rzekłabym..... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSłonecznie kolorowe :D
Pyszne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPyszne smaki dzieciństwa :)
Moje smaki, uwielbiam wszelkie ilości leczo😉😁
OdpowiedzUsuń<3 :D
UsuńMniam! Tak się składa, że mam spiżarce zapas cukinii. Już wiem, co będzie jutro na obiad!
OdpowiedzUsuńWspaniale! :D
UsuńTwoje leczo prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWspaniałe danie, latem mogę jeść na okrągło.
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńUwielbiam. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo lubię leczo, szczególnie jak jest dużo cukini :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńCzegoś takiego szukałem. Jutro zabieram się za robotę :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńRzadko jem leczo... z pewnością muszę to zmienić bo wiem, że jest to dobre danie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Koniecznie musisz się zakochać w leczo - dla smaku i zdrowia :D
UsuńLeczo zwykle robię dopiero jesienią. ;)
OdpowiedzUsuńJa zaczynam w lecie :) Taka cukinia z działeczki jest najsmaczniejsza :D
UsuńTeż bardzo lubię takie leczo z cukinią i kiełbaską, najlepsze ze świeżym pieczywem😍
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńUwielbiam leczo, zjadłabym podwójną porcję :)
OdpowiedzUsuń:D :D
Usuńuwielbiam i chyba dziś też zrobię
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjeny, ale mi ochoty narobiłaś na leczo!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńUwielbiam bardzo :-) pozdrawiam Kasiu :-)
OdpowiedzUsuń:* :*
Usuń