Trwa sezon na kurki zwane także lisiczkami, gąskami, lepieszkami czy pieprznikami jadalnymi. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale kurki mają w swym składzie także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, a dziś do grzybowego sosu dodałam także solidną porcję białka. Pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym, lisiczkowym sosie możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, pieczywem, ryżem, kaszą lub makronem.
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki i bardzo delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz harissą. 2 łyżki oleju łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy do kurczaka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 3. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerz. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, lekko je solimy i dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu.
KROK 4. Do kurek dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
* Jeśli chcemy, aby sos był jeszcze gęstszy to przed wlaniem śmietanki, wymieszajmy ją z łyżeczką mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - z łyżeczką białej mąki gryczanej).
Kurczaka w sosie kurkowym podajemy w ulubionymi dodatkami.
Pysznie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków.
Super jedzonko :) kurczak i kurki to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Pyszne i bardzo zgrane połączenie :)
UsuńGenialny ten sos 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam dania z grzybami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa również uwielbiam takie dania, a z kurkami szczególnie :)
Przepysznie prezentuje się to danie :D Jestem ciekawa jak smakuje ten sos, ale na pewno jest pyszny :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSos kurkowy uwielbiam :) Ale danie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńDanie jak marzenie, poezja ten sos kurkowy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSuper przepis na obiad. Jeszcze nie jadłam sosu kurkowego, dlatego z chęcią wypróbuję go z Twojego przepisu. *.*
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ! :D
UsuńZjadłabym z dokładką!
OdpowiedzUsuń:* <3
UsuńTo musi być pyszne! :) Taki obiadek zjadłabym bez chwili zastanowienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWczoraj dorwałam kurki w Biedronce, więc dzisiaj będzie ten kurczaczek na obiad! :) Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń