2021-07-08

Kurczak w sosie kurkowym

Trwa sezon na kurki zwane także lisiczkami, gąskami, lepieszkami czy pieprznikami jadalnymi. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale kurki mają w swym składzie także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, a dziś do grzybowego sosu dodałam także solidną porcję białka. Pożywne, delikatne i lekko pikantne kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym, lisiczkowym sosie możemy podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, pieczywem, ryżem, kaszą lub makronem.
Kurczak w sosie kurkowym

Potrzebne składniki

- 200 g świeżych kurek
- pierś z kurczaka
- 1 cebula biała
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki harissy w proszku
- sól i pieprz do smaku
+ 2 łyżki mąki

Przygotowanie

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki i bardzo delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz harissą. 2 łyżki oleju łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy do kurczaka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

KROK 2. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 3. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerz. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, lekko je solimy i dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. 

KROK 4. Do kurek dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

* Jeśli chcemy, aby sos był jeszcze gęstszy to przed wlaniem śmietanki, wymieszajmy ją z łyżeczką mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - z łyżeczką białej mąki gryczanej). 

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczaka w sosie kurkowym podajemy w ulubionymi dodatkami.

Pysznie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków.

Kurczak w sosie kurkowym

19 komentarzy:

  1. Super jedzonko :) kurczak i kurki to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Uwielbiam dania z grzybami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja również uwielbiam takie dania, a z kurkami szczególnie :)

      Usuń
  3. Przepysznie prezentuje się to danie :D Jestem ciekawa jak smakuje ten sos, ale na pewno jest pyszny :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos kurkowy uwielbiam :) Ale danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie jak marzenie, poezja ten sos kurkowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis na obiad. Jeszcze nie jadłam sosu kurkowego, dlatego z chęcią wypróbuję go z Twojego przepisu. *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne! :) Taki obiadek zjadłabym bez chwili zastanowienia.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj dorwałam kurki w Biedronce, więc dzisiaj będzie ten kurczaczek na obiad! :) Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń