2021-07-22

Bananowy pudding chia z papają

Zdrowy, smaczny, pożywny oraz prosty w przygotowaniu pudding bananowy z chia i pulpą z papai to idealny wybór na pożywne śniadanie, deser lub posiłek potreningowy. 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo te małe nasionka są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Sporej dawki energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych tj. potas czy magnez, dostarczy nam także papaja i banan. W owocu papai znajdziemy dodatkowo papainę - cenny enzym poprawiający trawienie oraz łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Papaina jest substancją podobną do ludzkiej pepsyny, przyśpiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Bananowy pudding chia z papają

Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 3 banany
- 1 szklanka mleka
- 150 g serka homogenizowanego 
- 5 łyżek nasion chia
- 200 g pulpy z papai*
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 2 łyżki z soku z cytryny
* Pulpę możemy przygotować ze świeżych owoców lub użyć gotowej z puszki
Przygotowanie
KROK 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na noc). Przez pierwsze pół godziny warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie i nie posklejały się ze sobą. 

KROK 2. Dwa banany miksujemy z 1 łyżką soku z cytryny na gładką i jednolitą masę, a następie dodajemy serek homogenizowany (użyłam waniliowego). Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, wszystko energicznie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie 1 banana kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny*. Plastry bananów układamy na dnie szklanek lub pucharków, a następnie wykładamy bananowy pudding chia oraz pulpę z papai. Wierzch posypujemy słupkami migdałów.

* Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu bananów.

Jako dodatku możemy użyć także innych orzechów. Polecam jednak migdały, które wśród orzechów są jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawierają także sporo magnezu oraz witamin z grupy B.
Bananowy pudding chia z papają

38 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie kiedyś taki pudding zrobić! Nie dość, że pięknie wygląda to na pewno świetnie smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany jak to cudownie wygląda!! Podkradam jeden pucharek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio ciągle jem deser z mlekiem, chia i owocami, nawet na śniadanie (ach, ta dorosłość! :D). Zrobiłam screena, będę próbować z papają, bo wygląda obłędnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Mam nadzieję, że ta wersja również skradnie serca Twoich kubków smakowych :)

      Usuń
  4. This looks super yum! Thanks for this healthy and tasty recipe!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że jestem ciekawa jak smakuje taki pudding, bo prezentuje się bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu Ty to jesteś czarodziejka, zawsze tak smacznie u Ciebie, że nie sposób się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten deser wygląda tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki mega apetyczny deser :) chętnie bym sięgnęła po taki pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo efektownie, i pewnie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie! Bardzo lubię desery z nasionami chia. Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię desery z nasionami chia ale dawno nie jadłam. Chętnie więc wrócę do tych puddingów korzystając z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń