Pyszny, delikatny i mocno owocowy sernik na zimno w lżejszej wersji to idealny deser na upalne dni. Tę kolorową ucztę dla zmysłów tworzy aksamitna masa serowa z mango na bazie jogurtu greckiego i serka mascarpone oraz truskawkowa glazura na wierzchu. Sernik w całości jest bezglutenowy i przygotowany bez dodatku białego cukru.
Potrzebne składniki
SPÓD
- 55 g bezglutenowej mąki owsianej
- 55 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków owsianych (górskich)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 ml syropu klonowego
- 35 ml oleju
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 450 g pulpy z mango
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
GLAZURA
- 150 g świeżych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0,5 łyżeczki ksylitolu
BEZY Z KSYLITOLEM (opcjonalnie)
- 4 białka
- 200 g cukru pudru (z ksylitolu)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKI
- mango
- truskawki
- listki mięty
Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Płatki owsiane delikatnie prażymy na suchej patelni lub podpiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy olej oraz syrop klonowy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec do masy wsypujemy podprażone płatki owsiane. Dno tortownicy o średnicy 25 cm, smarujemy olejem np. kokosowym, posypujemy pokruszonymi płatkami owsianym i wykładamy przygotowną masę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 11 - 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy.
* Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie sernika i ułatwić sobie pracę, możemy pominąć ten krok i wyłożyć spód bezglutenowymi biszkoptami.
KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę i ksylitol (najlepiej wymieszać trzepaczką), a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek mascarpone oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.KROK 3. BEZY Z KSYLITOLEM. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec przesiewamy nad ubitą pianą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy (dosłownie przez chwilę). Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy jej porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 90 minut. Bezy studzimy przy uchylonym piekarniku.
* Pozostałe bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub metalowej puszce. Pozostawione na wierzchu bezy wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
KROK 4. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy ksylitol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę wylewamy na stężałą masę serową z mango i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
KROK 5 DEKORACJA. Gdy glazura stężeje dekorujemy sernik świeżymi truskawkami, kawałkami mango, listkami mięty oraz bezami słodzonymi ksylitolem.
Do dekoracji sernika możemy dodać także inne ulubione owoce.
Ale piękny! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentuje się bardzo ładnie, od razu bym skosztował. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWygląda cudnie! Słodkie dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPrezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję :)
UsuńKasiu przecudny ten sernik. 100% lata w lecie 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
UsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJej to uczta nie tylko dla brzuszka, ale i dla oczu, wygląda pięknie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZakochałam a dodam ze nie przepadam za sernikiem . Ale ten przepis wow
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMango i truskawki... To musi być pyszne
OdpowiedzUsuńPotwierdzam <3
UsuńPysznie zgrane połączenie <3
Przepiękny sernik, aż szkoda go jeść... ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mango więc to idealne ciasto dla mnie
OdpowiedzUsuń