Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna :)
Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 200 g drobiowej kiełbasy
- 5 brązowych pieczarek
- 0,5 szklanki wody
- 1 cebula biała
- 5 łyżek śmietanki
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 2 łyżeczki erytrytolu
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.KROK 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
KROK 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.
Takie obiady lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńJa również :D Moje smaki dzieciństwa :D
UsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny przepis, taki unowocześniony bigos na letni obiad. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny obiad :) zawsze czekam na młodą kapustę z utęsknieniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa również zawsze czekałam na młodą kapustę, bo jest najsmaczniejsza :)
Lubię kapustkę.
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńOj, nie pogardziłabym taką kapustką...
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńŚwietny obiadek, same pyszności na talerzu. Chyba nie robiłam nigdy młodej kapusty z pieczarkami, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńPyszny zestaw obiadowy, taka kapusta o tej porze roku zdecydowanie najlepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWiosną kapusta jest najsmaczniejsza :D
Tak kapusty jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńmłoda kapusta jest przepyszna
OdpowiedzUsuńO tak! :D
Usuń