Trwa sezon na grilla oraz na czosnek niedźwiedzi, który doda wyrazistego smaku i cudownego aromatu daniom przygotowanym na ruszcie. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu.
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula szalotka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.KROK 2. Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.
Jako dodatek do dań z grilla polecam pesto przygotowane z czosnku niedźwiedziego nazywanego także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Jest to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na naszą skórę, włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze.
W weekend planujemy grilla więc przepis chętnie wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńLekki i pyszny obiadek, moje klimaty:) pyszna propozycja Kasiu!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :D :*
Usuńno chyba wypróbuję ten przepis <3 już nie mogę się doczekać, aż odpalimy grilla :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńGdyby jadło mięso to zaraz bym zrobiła, bo piękne to wyglada . A tak zapisze sobie ten przepis jak będę mieć mięsożernych gości
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRaju, jakie pyszności! Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, najbardziej taki przywieziony z gór! Kiedyś dostałam dosłownie kilka siatek liści, suszyłam, robiłam pesto, mroziłam, przerabiałam jak się da- nie znudził się wcale! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek niedźwiedzi i właśnie kilka takich siatek dostałam :)
UsuńSuszy się i mrozi. Pesto również w zapasie :D
Jaki świetny pomysł! Mam spory zapas czosnku niedźwiedziego od Teściów i już wiem co przygotuję w weekend :))))
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńMasz talnet :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMnie tego talentu brakuje ;/
UsuńCzasami wena jest potrzebna... U mnie raz jest jej wiele, a czasami jej po prostu brakuje.
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://artidotum.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje, ale poproszę opcję vege 😛🧐
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJest i nowy przepis w wersji wege - zapraszam :)
Świetny pomysł na grilla, prosty i efektowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńale pyszna propozycja
OdpowiedzUsuń