2021-05-28

Bezglutenowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy to przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Dzisiaj przepis na bezglutenową wersję chlebka bananowego z dodatkiem nasion chia, siemienia lnianego, orzechów włoskich oraz suszonych śliwek. Jest idealny na słodkie śniadanie lub pożywny deser.
Bezglutenowy chlebek bananowy
Potrzebne składniki

- 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 1 szklanka białej mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 90 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej

DODATKI
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki suszonych śliwek
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie 
KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąki, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: posiekane orzechy, pokrojone drobno suszone śliwki, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane.  
* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.
KROK 2. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi* i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). 
* Możemy też użyć pokruszonych płatków owsianych
chlebek bananowy bezglutenowy

W ostatni weekend odpoczywałam w Kotlinie Kłodzkiej. 
Pogoda płatała trochę figle. Raz świeciło piękne słońce, a za chwilę padał intensywny deszcz, a nawet grad. 
Mimo to nacieszyłam się pięknem górskiej natury :)
kotlina kłodzka

trzmiel

sudety

tęcza

kotlina kłodzka

12 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś babeczki bananowe i wyszły pyszne, na chlebek też w końcu się skuszę :)
    A widoki przepiękne! Uwielbiam nasze polskie krajobrazy wiosną, gdy wszystko się zieleni, kwitnie - dla mnie to niesamowicie wzruszający i jednocześnie relaksujący widok :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      To prawda. Polskie krajobrazy wiosną są cudowne. Ja również niesamowicie wypoczywam na łonie natury i ładuję akumulatory dobrą energią :D

      Usuń
  2. Wow! Kasiu wspaniały chlebek. Muszę wreszcie zrobić takie ciacho, bo jeszcze nie robiłam.
    Znowu piękne widoki! Ja w weekend bawiłam w Trójmieście i zakochałam się w Sopocie i Gdyni. Ogólnie uwielbiam morze, mogłabym tam zamieszkać 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco :) Bardzo lubię chlebki bananowe. Obecnie jestem na diecie bezglutenowej, więc kombinuję w kuchni z innymi wersjami.
      Zazdroszczę! Kocham Trójmiasto <3 Ostatni urlop spędziłam w Gdańsku i już bardzo tęsknię :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę upiec
    Jaq również fotografuję przyrodę. W wolnej chwili zapraszam na mój blog fotograficzny: https://listymalowane.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę apetycznie. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Uwielbiam takie wypieki z chęcią bym spróbowała. Pozdrawiam Kolorowo

    OdpowiedzUsuń