Chlebek bananowy to przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Dzisiaj przepis na bezglutenową wersję chlebka bananowego z dodatkiem nasion chia, siemienia lnianego, orzechów włoskich oraz suszonych śliwek. Jest idealny na słodkie śniadanie lub pożywny deser.
Potrzebne składniki
- 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 1 szklanka białej mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 90 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
DODATKI
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki suszonych śliwek
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąki, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: posiekane orzechy, pokrojone drobno suszone śliwki, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane.* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.KROK 2. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi* i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).* Możemy też użyć pokruszonych płatków owsianych
W ostatni weekend odpoczywałam w Kotlinie Kłodzkiej.
Pogoda płatała trochę figle. Raz świeciło piękne słońce, a za chwilę padał intensywny deszcz, a nawet grad.
Mimo to nacieszyłam się pięknem górskiej natury :)
Robiłam kiedyś babeczki bananowe i wyszły pyszne, na chlebek też w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńA widoki przepiękne! Uwielbiam nasze polskie krajobrazy wiosną, gdy wszystko się zieleni, kwitnie - dla mnie to niesamowicie wzruszający i jednocześnie relaksujący widok :))
Dziękuję bardzo :)
UsuńTo prawda. Polskie krajobrazy wiosną są cudowne. Ja również niesamowicie wypoczywam na łonie natury i ładuję akumulatory dobrą energią :D
Wow! Kasiu wspaniały chlebek. Muszę wreszcie zrobić takie ciacho, bo jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZnowu piękne widoki! Ja w weekend bawiłam w Trójmieście i zakochałam się w Sopocie i Gdyni. Ogólnie uwielbiam morze, mogłabym tam zamieszkać 😁
Polecam gorąco :) Bardzo lubię chlebki bananowe. Obecnie jestem na diecie bezglutenowej, więc kombinuję w kuchni z innymi wersjami.
UsuńZazdroszczę! Kocham Trójmiasto <3 Ostatni urlop spędziłam w Gdańsku i już bardzo tęsknię :)
Koniecznie muszę upiec
OdpowiedzUsuńJaq również fotografuję przyrodę. W wolnej chwili zapraszam na mój blog fotograficzny: https://listymalowane.wordpress.com/
Gorąco polecam :)
UsuńWygląda naprawdę apetycznie. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie. Uwielbiam takie wypieki z chęcią bym spróbowała. Pozdrawiam Kolorowo
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :*
UsuńChlebek wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń