Przepis na pyszny i pożywny chlebek bezglutenowy z pełnoziarnistej mąki gryczanej z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i nasion chia. Chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W środku jest delikatny i wilgotny oraz wspaniały w smaku. To doskonała i zdrowa alternatywna dla pakowanego pieczywa bezglutenowego, które obok braku glutenu zawiera mnóstwo konserwantów i poprawiaczy smaków. Dla mnie takie pieczywo jest zawsze mdłe, suche i niesmaczne. Domowy chlebek jest zupełnie inny. Sami się o tym przekonajcie! :)
Potrzebne składniki
CHLEB
- 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 550 ml ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
DODATKI DO POSYPANIA
- ziarna słonecznika
- ziarna siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE FORMY
- masło
- bezglutenowe płatki owsiane
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie. Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
KROK 2. Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.
* Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.KROK 3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Chlebek przechowujemy owinięty lnianą ściereczką lub pergaminem.
Właśnie nastawiłam chlebuś otrębowy, a Twój będzie następny w kolejny.
OdpowiedzUsuńPolecam :) A ja chętnie spróbuję otrębowego chlebka :)
UsuńJak pysznie to wygląda! Spróbuję z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńAle przepysznie wygląda, muszę wypróbować twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńŚwietny chlebek🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam piec domowe chleby, ciekawe jak smakowałby ten z Twojego przepisu. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńBardzo lubię takie chlebki
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewno jest bardzo bogaty w smaku dzięki mące gryczanej, a do tego wilgotny, pycha :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Gryka ma swój niepowtarzalny smak :)
UsuńPrezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda cudownie, na pewno smakuje obłędnie :) Uwielbiam własnoręcznie wypiekane pieczywo, idealne na śniadanie. Dzień w tedy staje się lepszy :) Super przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję :) Ja też najbardziej lubię domowe pieczywo oraz jego piękny zapach, który wypełnia cały dom :)
UsuńCudowny chlebek, muszę taki zrobić ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńWygląda jak z profesjonalnej piekarni. Ma taki głęboki kolor. Samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mąka gryczana ma piękny kolor i niesamowity smak :)
UsuńJa tam gluten lubię :) ale chlebek wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńJa też lubię ;) Tymczasowo jestem na diecie bezglutenowej :)
UsuńPrzepis wygląda na bardzo prosty :) takie właśnie lubię
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosty :) Gorąco polecam :)
UsuńWow, this looks so yummy and healthy too!
OdpowiedzUsuńThank You very much :)
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA jaka konkretnie mąka?
OdpowiedzUsuńGryczana pełnoziarnista typ 2000.
UsuńZ Lidla?
UsuńKiedyś mieli lepszą mąkę ale zmienili ;/
Ekologiczna mąka gryczana firmy Grano.
UsuńW Lidlu też można ją dostać.
To prawda, kiedyś była dużo lepsza.
UsuńPyszny i zdrowy chlebek ;)
OdpowiedzUsuń