Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową. Babki są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako wielkanocny deser w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego kakao.
Potrzebne składniki
- 160 g mąki pszennej
- 160 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała cytryna
- szczypta soli
DODATKI
- 200 g masy kajmakowej
- szczypta soli
- ozdoby cukrowe
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok cytrynowy.KROK 3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do masy partiami, ale nie używamy już miksera. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.KROK 4. Masę wylewamy do 4 foremek o pojemności 350 ml wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 objętości. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
KROK 5. Babki studzimy, a gdy całkowicie ostygną przystępujemy do dekoracji. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ją około 5 minut (przez cały czas mieszając). Następnie wylewamy ją na babki, posypujemy cukrowymi ozdobami i odstawiamy do stężenia.* Polewa na babkach jest bardzo delikatna i lekko wilgotna, przez co idealnie komponuje się z piaskowym środkiem. Jeśli chcemy, aby była bardziej sztywna (co sprawdzi się w przypadku transportu), to dodajmy do niej białą lub karmelową czekoladę. Rozpuszczamy wtedy masę kajmakową oraz czekoladę w równych proporcjach w kąpieli wodnej.
Życzę Wam zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych.
Niech będzie to dla Was czas pełen uśmiechu oraz radości.
Uważajcie na siebie oraz najbliższych <3
Wesołych Świąt! :)
Ale one piękne! Spróbujemy zrobić podobne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńŚlicznie i pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńlubię takie małe babeczki, wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper babeczki w kształcie gwiazdek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUrocze babeczki i ten kajmak.... pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńle urocze babeczki, no cudeńka :)
OdpowiedzUsuń:* :*
UsuńśliczNe ;))) Radosnych i zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt :)
Dziękuję :)
Usuń:)
UsuńJakie cudne babeczki! Zdrowych, wesolych Swiat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZjadłabym. Wygląda naprawdę apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPrzepięknie prezentują się Twoje babki *.*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo :)
UsuńKasiu cudne babeczki! Wszystkiego dobrego po świętach;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
UsuńUwielbiam takie babeczki :) Polewa kajmakowa to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńrozkoszne babeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle obłędne ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż piękności! To jest jeden z takich wypieków, po który się sięga nawet jeśli... pozornie w brzuszku nic już się nie zmieści ;)
OdpowiedzUsuńO tak! :) To prawda :)
UsuńUrocze babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPolewę kajmakową mogłabym jeść kg :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuńojeny!! jak tylko urodzę będę szamać!
OdpowiedzUsuń:D <3
UsuńJak one pięknie wyglądają :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńmniami wyglądają smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń