2021-03-19

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku. Pulpeciki są proste w przygotowaniu, ale doskonale sprawdzą się na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.
pulpety w sosie pieczarkowym
Potrzebne składniki

PULPETY
- 400 g polędwiczek z indyka
- 100 g pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- majeranek
- oregano
- czosnek suszony
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki

SOS PIECZARKOWY
- 150 g mini pieczarek
- 0,5 cebuli
- 120 g śmietany
- 120 g serka mascarpone
- 1 szklanka bulionu
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

KROK 1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!  

* Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z puree ziemniaczanym oraz buraczkami.

pulpety w sosie pieczarkowym

36 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pulpeciki. Są bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są bardzo delikatne :)
      Ja je uwielbiam od zawsze :D

      Usuń
  2. Z mascarpone nigdy nie robiłam, lubię pulpety, to szybkie danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam :)
      Polecam - delikatny i kremowy sosik :)

      Usuń
  3. Oj dawno nie robiłam pulpetów więc podkradam porcyjke, wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wygląda apetycznie :) JA uwielbiam wszystko co z pieczarkami, więc taki objadek z chęcią by zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem przepis nie dla mnie , bo nie jem mięsa. Ale wiem komu przepis się spodoba .

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny prosty obiadek, pulpety z indyka nawet moje dzieci chętnie jedzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jako dziecko najbardziej lubiłam takie delikatne pulpeciki :)

      Usuń
  7. I znów idealnie trafione w mój gust kulinarny 😋.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo rzadko robię pulpety :P ale w takim pieczarkowym sosie to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszy obiad. W sumie dawno nie robiłam ich.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Najprostszy i najsmaczniejszy polski obiad.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie obiadki, ale z mascarpone nigdy nie robiłam! Z wielką chęcią przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. WCzoraj nawet rozmawiałam z mężem, że mamy ochotę na pulpety w sosie i, że muszę zrobić :) Tylko wahamsie czy zdecydować się na sos pieczarkowy, czy koperkowy, czy pomidorowy... dylematy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze mam ten dylemat przy pulpetach ;)
      Lubię je w każdej postaci, ale na pomidorowy teraz sama nabrałam ochoty :D

      Usuń