Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku. Pulpeciki są proste w przygotowaniu, ale doskonale sprawdzą się na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
PULPETY
- 400 g polędwiczek z indyka
- 100 g pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- majeranek
- oregano
- czosnek suszony
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
SOS PIECZARKOWY
- 150 g mini pieczarek
- 0,5 cebuli
- 120 g śmietany
- 120 g serka mascarpone
- 1 szklanka bulionu
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!* Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.
Pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z puree ziemniaczanym oraz buraczkami.
Uwielbiam takie pulpeciki. Są bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są bardzo delikatne :)
UsuńJa je uwielbiam od zawsze :D
Z mascarpone nigdy nie robiłam, lubię pulpety, to szybkie danie.
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńPolecam - delikatny i kremowy sosik :)
Pyszny obiadek. Takie lubię <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńOj dawno nie robiłam pulpetów więc podkradam porcyjke, wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńAleż wygląda apetycznie :) JA uwielbiam wszystko co z pieczarkami, więc taki objadek z chęcią by zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTym razem przepis nie dla mnie , bo nie jem mięsa. Ale wiem komu przepis się spodoba .
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszny prosty obiadek, pulpety z indyka nawet moje dzieci chętnie jedzą. :)
OdpowiedzUsuńJa też jako dziecko najbardziej lubiłam takie delikatne pulpeciki :)
UsuńI znów idealnie trafione w mój gust kulinarny 😋.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńbardzo rzadko robię pulpety :P ale w takim pieczarkowym sosie to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńTo bardzo szybkie danie.
Fajne pulpeciki ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajlepszy obiad. W sumie dawno nie robiłam ich.
OdpowiedzUsuńPodsyłam zatem inspirację na obiad :D
Usuńjeny ale bym zjadła!!
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńPrezentują się bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję :)
UsuńNajprostszy i najsmaczniejszy polski obiad.
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie obiadki, ale z mascarpone nigdy nie robiłam! Z wielką chęcią przetestuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńWCzoraj nawet rozmawiałam z mężem, że mamy ochotę na pulpety w sosie i, że muszę zrobić :) Tylko wahamsie czy zdecydować się na sos pieczarkowy, czy koperkowy, czy pomidorowy... dylematy :)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze mam ten dylemat przy pulpetach ;)
UsuńLubię je w każdej postaci, ale na pomidorowy teraz sama nabrałam ochoty :D
idealny obiad
OdpowiedzUsuń:) :*
Usuń