Kocham naleśniki, a te w słodkim wydaniu zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych. Ich środek wypełnia smakowity i aromatyczny farsz jabłkowy z dodatkiem cynamonu oraz wanilii. Możemy przygotować je na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Potrzebne składniki
NALEŚNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
FARSZ
- 5 twardych jabłek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki ksylitolu
DODATKI
- masło klarowane (do smażenia)
- miód
- cukier puder
- bita śmietana
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, cukier puder oraz sól. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, dolewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.KROK 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, cynamon, ksylitol oraz ziarenka wanilii i smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając.KROK 3. Porcje masy wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną masłem klarowanym przed pierwszą partią smażenia). Przewracamy je na drugą stronę, gdy spód ładnie się zetnie. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz jabłkowy, składamy i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki świetnie smakują z dodatkiem miodu, cukru pudru i bitej śmietany.Możemy polać je także syropem klonowym, polewą kajmakową lub czekoladową.
Koniecznie muszę zrobić w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńMniam! Ależ wyglądają obłędnie smacznie:) dobrze, że dziś też zrobiłam sobie naleśniki na obiad;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJakie one cudne Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
UsuńOstatnio robiłam bardzo podobne! Aż mam na nie ochotę ponownie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
Ja też je uwielbiam :) Naleśniki w prawdziwie polskim wydaniu :)
Usuńooo mader, ale bym zjadła! ;D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle wyglądają smakowicie! Uwielbiam naleśniki. Mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa też kocham naleśniki i mogłabym je jeść cały czas :D
Uwielbiam takie połączenie :) .
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńi ja także takie naleśniki bardzo lubię
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam to połączenie <3 Jesienią, gdy miałam jabłka od babci to robiłam co piatek naleśniki z jabłkami i cynamonem :D
OdpowiedzUsuńSuper! <3 To połącznie jest idealne na jesienno - zimowy czas :D
UsuńSmaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńO tak :D
UsuńUwielbiam takie naleśniki 🙂
OdpowiedzUsuń:D
Usuńmniam, mniam, mniam! ale pyszności! :D z checia bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam połączenie smaku jabłka z cynamonem
OdpowiedzUsuńJa również. Duet idealny :D
UsuńOoo, muszą być pyszne! Właśnie czytając Twojego posta zajadam jabłuszko, może polecę usmażyć do niego naleśniczka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
O tak! Gorąco polecam :D
UsuńFantastyczne! Rzadko smażę na maśle, ale faktycznie- to daje nieporównywalny smak! A jeśli chodzi o jabłuszka, to w ostatnim sezonie naprodukowałam przetworów z jabłek, z dużą ilością cynamonu, z dodatkiem wanilii i pomarańczy, udało się nie rozprażyć owoców do końca, także będą świetne do tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńTakie przetwory są idealne do naleśników, a do tego zaoszczędzają czas przygotowania :)
UsuńPowróciłam do masła, bo naprawdę nadaje nieporównywalny smak naleśnikom. Do tego aromat i chrupkość na brzegach jest o niebo lepsza :D
Pyszności :-) Nigdy nie jadłam tak podanych naleśników. Koniecznie muszę nadrobić ten fakt. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Cudowne nalesniczki, takie rumiane!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper naleśniczki ;)
OdpowiedzUsuń