2021-02-18

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Kocham naleśniki, a te w słodkim wydaniu zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych. Ich środek wypełnia smakowity i aromatyczny farsz jabłkowy z dodatkiem cynamonu oraz wanilii. Możemy przygotować je na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. 
naleśniki z jabłkami i cynamonem
Potrzebne składniki

NALEŚNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

FARSZ
- 5 twardych jabłek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki ksylitolu

DODATKI
- masło klarowane (do smażenia)
- miód
- cukier puder
 - bita śmietana

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, cukier puder oraz sól. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, dolewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji. 

KROK 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, cynamon, ksylitol oraz ziarenka wanilii i smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając.

KROK 3. Porcje masy wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną masłem klarowanym przed pierwszą partią smażenia). Przewracamy je na drugą stronę, gdy spód ładnie się zetnie. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz jabłkowy, składamy i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
naleśniki z jabłkami
Naleśniki świetnie smakują z dodatkiem miodu, cukru pudru i bitej śmietany.

Możemy polać je także syropem klonowym, polewą kajmakową lub czekoladową. 
naleśniki z płatkami owsianymi

37 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ależ wyglądają obłędnie smacznie:) dobrze, że dziś też zrobiłam sobie naleśniki na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam bardzo podobne! Aż mam na nie ochotę ponownie! :)
    Pozdrawiam, Werka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam :) Naleśniki w prawdziwie polskim wydaniu :)

      Usuń
  4. Ale wyglądają smakowicie! Uwielbiam naleśniki. Mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Ja też kocham naleśniki i mogłabym je jeść cały czas :D

      Usuń
  5. Uwielbiam takie połączenie :) .

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja także takie naleśniki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to połączenie <3 Jesienią, gdy miałam jabłka od babci to robiłam co piatek naleśniki z jabłkami i cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! <3 To połącznie jest idealne na jesienno - zimowy czas :D

      Usuń
  8. Uwielbiam takie naleśniki 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, mniam, mniam! ale pyszności! :D z checia bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie smaku jabłka z cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo, muszą być pyszne! Właśnie czytając Twojego posta zajadam jabłuszko, może polecę usmażyć do niego naleśniczka :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne! Rzadko smażę na maśle, ale faktycznie- to daje nieporównywalny smak! A jeśli chodzi o jabłuszka, to w ostatnim sezonie naprodukowałam przetworów z jabłek, z dużą ilością cynamonu, z dodatkiem wanilii i pomarańczy, udało się nie rozprażyć owoców do końca, także będą świetne do tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przetwory są idealne do naleśników, a do tego zaoszczędzają czas przygotowania :)
      Powróciłam do masła, bo naprawdę nadaje nieporównywalny smak naleśnikom. Do tego aromat i chrupkość na brzegach jest o niebo lepsza :D

      Usuń
  13. Pyszności :-) Nigdy nie jadłam tak podanych naleśników. Koniecznie muszę nadrobić ten fakt. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne nalesniczki, takie rumiane!

    OdpowiedzUsuń