Przepis na smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu posiłek to delikatny filet z halibuta na smażonym szpinaku baby, podany z kremowym sosem mascarpone, który w smaku przypomina klasyczny beszamel. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kopytkami lub kaszą jaglaną.
Potrzebne składniki
RYBA
- filet z halibuta
- czosnek suszony
- pieprz ziołowy
- sól do smaku
- plaster masła
- sok z cytryny
SZPINAK
- 200 g szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta cukru
- sól i pieprz
SOS MASCARPONE
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Filet z halibuta oprószamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy plaster masła. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez około 15 minut (pieczenie góra - dół).KROK 2. Do rondelka wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do połączenia obu składników. Powstały sos doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.KROK 3. Na maśle podsmażamy posiekany lub rozgnieciony przez praskę czosnek (tylko do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu aż zwiędnie i odparuje wodę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.KROK 4. Upieczoną rybę układamy na szpinaku i podlewamy sosem mascarpone. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny.
Pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńLubię rybę i w takiej formie jej jeszcze nie jadłam. Dlatego też pewnie niebawem wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńPyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy przepis na halibuta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNarobiłaś mi smaka na takie danie <3
OdpowiedzUsuńCieszę się i gorąco polecam :)
UsuńMniam! Wygląda bardzo apetycznie! Z chęcią przygotuje na dzisiejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńO jak ja bym zjadła takiego halibuta!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń