Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 5 dużych pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.KROK 2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.KROK 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.* Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.
Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub gryczaną.
Życzę smacznego! :)
Pysznie Kasiu. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również ciepło pozdrawiam :)
UsuńŚwietne danie dla mięsożerców!
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńCiekawy gulasz ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki gulasz z pewnością by mi posmakował :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńIndyk z suszonym pomidorem? Oj, samo to połączenie smaków mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, bo jest pyszne :)
UsuńBardzo apetyczny, suszone pomidory to fajny dodatek, nadaje daniu trochę włoski charakter :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńDziękuję bardzo :)
jak kolorowo i pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńGarnek pełen pyszności :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńDanie idealne dla mnie. Lubię gulasze :-)
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam. Gorąco polecam tę wersję :)
Usuń