Przepis na ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a jego wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To moc pożywnych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 4 dojrzałe banany
- 1 duże jabłko
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 130 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- płatki czekolady (do posypania)
Przygotowanie
KROK 1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.KROK 3. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).KROK 4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia.
Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.
Wygląda tak smacznie, że aż pociekła mi ślinka! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się :D
UsuńThat bread/cake look so delicious. I would like to try it. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/elemis-gentle-rose-exfoliator.html
Thank You :)
UsuńWow :) musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńAleż musi być pyszne to ciasto, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto bananowe to jedno z moich ukochanych ❤
OdpowiedzUsuńMoich również :)
UsuńPrzepyszne ciasto i jak ladnie wygladaja te platki czekolady. Zreszta ten zloty jelonek tez jest bardzo sympatyczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSuper przepis, może na święta zrobię takie extra ciasto:).
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńInteresujący bananowiec <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealne 💗
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękne :) Uwielbiam ciasta bananowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajne ciasto. Kasiu życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle wygląda przepysznie :) Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWow, no wygląda obłędnie, na pewno też tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak - jest pyszne :D
UsuńWygląda mega smakowicie 😘😘 Wesołych!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMniam! Pyszności! Przygotowałam na święta i wyszło genialne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Na jednym kawałku na bank bym nie skończyła :-)
OdpowiedzUsuńJa nie skończyłam ;) Mocno wciąga to ciasto :D
UsuńDobrego 2021 ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnooo ejjj daj z kawałek ;p wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńPrzepyszne ciasto! Uwielbiam piec i przygotowywać różne desery, dlatego często szukam nowych inspiracji. Na Twój przepis udało mi się trafić jeszcze przed świętami, więc postanowiłam go wykorzystać. Moja rodzina była zachwycona i ciasto bardzo szybko się skończyło. Ciekawe połączenie składników nadaje wyjątkowy smak. Warto wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Cieszę się, że Rodzinie smakowało :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Eglada przepysznie! Zapisuję sobie ten przepis 🔥
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSpróbuję je przygotować na Trzech Króli :) Potem idę na dietę :)
OdpowiedzUsuńUdało się przygotować ciasto? Czy już dieta na całego? ;)
UsuńOj, bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPrzygotowałam je w miniony weekend i na pewno powtórzę! Smakowało całej rodzince! :)
OdpowiedzUsuń