Puszysty, delikatny i kremowy sernik z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która nadaje mu cudownego smaku oraz pięknego koloru. Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak podkreśla słodka nuta mango.
Potrzebne składniki
SPÓD
- 200 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 0,5 łyżeczki kakao
- duża szczypta cynamonu
SERNIK
- 700 g białego sera
- 300 g serka mascarpone
- 400 g puree z dyni Hokkaido*
- 220 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 8 białek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 2 budynie śmietankowe
- 60 g miękkiego masła
GLAZURA
- 200 g pulpy z mango
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Herbatniki i orzechy mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, kakao oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.KROK 2. SERNIK. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy do niego puree z dyni oraz serek mascarpone i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy masę serowo - dyniową i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy budynie śmietankowe i cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.KROK 3. GLAZURA. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 5 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzoną glazurę wylewamy na wierzch ostudzonego sernika i wkładamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (dobrze, aby sernik spędził kilka godzin w lodówce).
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Przed przygotowaniem ciasta, wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do masy serowej możecie dodać także rodzynki.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam sernik dyniowy, a Twój wygląda szałowo, po prostu zwala z nóg :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńNigdy takiego nie jadłam. Zapewne rewelacyjny! Ciepło pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńJa w tym roku pokochałam dynię na nowo :D
Cudowny serniczek Kasiu, przepysznie wygląda :-) pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa również pozdrawiam :*
Wygląda po prostu przepysznie <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńNigdy bym nie wpadła na takie połaczenie smakowe-sernik wyglada przepysznie xx
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńSa 3 powody, dla których juz teraz przepadam za tym przepisem: 1. sernik 2. mango 3. dynia w polaczeniu z owocowym smakiem. To, ze pieknie wyglada, to juz dodatkowy bonus .)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńOryginalny skład, takiego sernika nie jadłam. Wygląda bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńI znów muszę przyznać, że przepis nie jest mi znany. Nie próbowałam jeszcze sernika dyniowego, a tym bardziej z mango :) Czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Podawany na ciepło, polany dodatkowo musem z mango jest jeszcze lepszy :D
UsuńPrzepysznie wygląda ten sernik. Jeszcze takiego nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńImponujacy serniczek, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńWygląda przepysznie! I jest taki równiutki, idealny niczym z cukierni :)
OdpowiedzUsuńMa piękne soczyste kolory, na pewno smakował obłędnie!
Aż mam ochotę taki upiec, ciekawe czy mi wyjdzie :))
Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńSama nie jestem mistrzem w pieczeniu serników, ale ten naprawdę jest prosty w przygotowaniu i pysznie smakuje :)
Ale ma niesamowity kolor! Z chęcią bym go spróbowała tym bardziej, że nigdy nie jadłam sernika dyniowego ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Jest wyjątkowy w smaku i bardzo delikatny :)
UsuńTakiego sernika jeszcze nie jadłam. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gorąco polecam to połączenie :)
UsuńJa również pozdrawiam :)
Powiem Ci, że przepis jest dla mnie totalnym zaskoczeniem! Wygląda niesamowicie :) Z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i mam nadzieję, że będziesz bardzo mile zaskoczona :D
Usuńrewelacyjny kolorek
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń