2020-11-11

Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

Pyszny, delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na zimno, który jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Smakuje jak kokosowe ptasie mleczko, a w połączeniu z orzechowym spodem cudownie rozpieszcza kubki smakowe.
kokosowa śnieżynka
Potrzebne składniki

SPÓD
- 60 g łuskanych orzechów laskowych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 50 g masła

SERNIK
- 250 g serka mascarpone
- 165 ml mleczka kokosowego
- 250 g masy kokosowej*
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody

WIERZCH
- 3 łyżki masy kokosowej
- wiórki kokosowe

* Do przygotowania użyłam gotowej masy kokosowej HELCOM

Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód małej tortownicy o średnicy 17 cm. 

KROK 2. SERNIK. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (Ale uwaga! Nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do  powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo - kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.

KROK 3. WIERZCH. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów.

kokosowa śnieżynka

kokosowy sernik na zimno
Do masy serowej nie dodawałam już cukru, gdyż gotowa masa kokosowa HELCOM jest wystarczająco słodka. W swoim składzie zawiera też 19 % wiórek kokosowych oraz 12 % ekstraktu z orzecha kokosowego, który świetnie uwydatnia kokosowy smak deseru. Gotowa masa kokosowa jest idealna, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu słodkości. Ułatwia nam pracę i oszczędza czas. 
helcom

kokosowa śnieżynka

sernik kokosowy

sernik raffaello

24 komentarze:

  1. Lubię bardzo kokosowe smaki, a ta śnieżynka wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to cała blaszka moja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... ależ ślicznie wygląda! Leciutki i zimowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on bajecznie wyglada, aż mi ślinka leci! Uwielbiam kokosowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Kokosowe u mnie też są faworytem :)

      Usuń
  5. Moje smaki, a do tego łatwe wykonanie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto stworzyłam z tego, co akurat miałam w kuchni. Można powiedzieć, że jest recyklingowe ;) Ale efekt zachwycił wszystkich :) Gorąco polecam :)

      Usuń
  6. W końcu jakieś ciasto dla mnie. Uwielbiam kokos, a po za tym w obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika, więc super, że w tym przypadku nie byłby on potrzebny :)
    Wygląda bajecznie! Po prostu przepysznie... :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
      Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wow. Muszę wypróbować jeśli tylko dostanę ta masę kokosową bo przyznam, że pierwszy raz o niej słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja rodzina bardzo lubi desery, więc często sama je przygotowuję. Uważam, że są znacznie zdrowsze niż słodycze kupowane w sklepach. Sernik jest moim faworytem jeśli chodzi o słodkości. Próbowałam już wielu przepisów, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Koniecznie musimy wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń