Pyszny, delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na zimno, który jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Smakuje jak kokosowe ptasie mleczko, a w połączeniu z orzechowym spodem cudownie rozpieszcza kubki smakowe.
Potrzebne składniki
SPÓD
- 60 g łuskanych orzechów laskowych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
SERNIK
- 250 g serka mascarpone
- 165 ml mleczka kokosowego
- 250 g masy kokosowej*
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
WIERZCH
- 3 łyżki masy kokosowej
- wiórki kokosowe
* Do przygotowania użyłam gotowej masy kokosowej HELCOM
Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód małej tortownicy o średnicy 17 cm.KROK 2. SERNIK. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (Ale uwaga! Nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo - kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.
KROK 3. WIERZCH. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów.
Do masy serowej nie dodawałam już cukru, gdyż gotowa masa kokosowa HELCOM jest wystarczająco słodka. W swoim składzie zawiera też 19 % wiórek kokosowych oraz 12 % ekstraktu z orzecha kokosowego, który świetnie uwydatnia kokosowy smak deseru. Gotowa masa kokosowa jest idealna, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu słodkości. Ułatwia nam pracę i oszczędza czas.
Lubię bardzo kokosowe smaki, a ta śnieżynka wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda, to cała blaszka moja!
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńMmmm... ależ ślicznie wygląda! Leciutki i zimowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż on bajecznie wyglada, aż mi ślinka leci! Uwielbiam kokosowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Kokosowe u mnie też są faworytem :)
UsuńNa sam widok cieknie ślinka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńMoje smaki. Cudeńko <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńpo prostu bajkowy
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMoje smaki, a do tego łatwe wykonanie ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiasto stworzyłam z tego, co akurat miałam w kuchni. Można powiedzieć, że jest recyklingowe ;) Ale efekt zachwycił wszystkich :) Gorąco polecam :)
UsuńW końcu jakieś ciasto dla mnie. Uwielbiam kokos, a po za tym w obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika, więc super, że w tym przypadku nie byłby on potrzebny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Po prostu przepysznie... :)
Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńJa również ciepło pozdrawiam :)
Wow. Muszę wypróbować jeśli tylko dostanę ta masę kokosową bo przyznam, że pierwszy raz o niej słyszę.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńJa też pierwszy raz ją kupiłam. Była w Lidlu :)
Wpisze ją wiec na listę zakupów:)
Usuń:)
UsuńMoja rodzina bardzo lubi desery, więc często sama je przygotowuję. Uważam, że są znacznie zdrowsze niż słodycze kupowane w sklepach. Sernik jest moim faworytem jeśli chodzi o słodkości. Próbowałam już wielu przepisów, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Koniecznie musimy wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuń