Dzisiaj zapraszam na pyszny i zdrowy hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, który dostarczy nam mnóstwo dobrej energii. Hummus zawiera sporo białka, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który świetnie reguluje metabolizm oraz sprawia, że długo jesteśmy syci. Znajdziemy w nim także żelazo, cynk, selen, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Jest prosty w przygotowaniu, ale możemy serwować go na wiele sposobów. Jest niezastąpiony jako smarowidło do chleba, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pity, sałatek, czy pieczonych warzyw.
Potrzebne składniki
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 80 g pasty tahini
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka zmielonego kuminu
- woda (około 75 ml)
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Przygotowanie
Suszone pomidory oraz ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), koncentrat pomidorowy, kumin, sok z cytryny oraz czosnek i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy skropiony oliwą z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki.* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.
Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, który poprawia jego walory smakowe.
PRZECHOWYWANIE: Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do 7 dni).
Nie spotkałam się jeszcze z tym daniem, ale ciekawa jestem smaku :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gorąco polecam! :) Hummus jest pyszny i bardzo zdrowy :)
UsuńBardzo lubię hummus klasyczny, a z dodatkami jeszcze bardziej, z suszonymi pomidorami to prawdziwa gratka :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Suszone pomidory dodają mu wspaniałego smaku :)
UsuńWspaniały, aromatyczny!
OdpowiedzUsuńWspaniały, aromatyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZazwyczaj kupowałam hummus w Biedronce. Czas to zmienić. Z chęcią przygotuje swój! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Domowy jest o wiele lepszy :D
UsuńUwielbiam hummusy :-) miłego dnia Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie Kochana! :*
UsuńJA akurat za hummusem nie przepadam, za to przepis idealny dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTakiego hummusu jeszcze nie próbowałam. Wiadomo, że jak się samemu przygotuje to się wie, co się je. Swoją drogą to u Ciebie każda potrawa wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Domowe jedzonko jest najlepsze :)
UsuńDziękuję bardzo :*
Nigdy nie dodawałam suszonych pomidorów do hummusu, to musi smakować świetnie. A jak to wychodzi z ciecierzycą z puszki? Ja zawsze gotuję, a to zajmuje trochę czasu...
OdpowiedzUsuńGotowana będzie świetna. Ta wersja jest trochę dla leniuszków ;)
UsuńJa nawet wolę tą ugotowaną w domu, bo jest smaczniejsza. Zawsze do gotowania dodaję też odrobinę sody, która sprawia, że ziarna są aksamitne, miękkie i bardzo delikatne w smaku.
Samo zdrowie i wiadomo- domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńo tak! :D
UsuńDawno już nie jadłam hummusu ❤
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco - szczególnie ten domowy :D
UsuńNa chlebek jak znalazł! Zapisuje przepis i spróbuję go odtworzyć
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńJakie pyszności, jestem fanką hummusa <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńKasiu, jak zawsze pyszności u Ciebie:0 pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :* Pozdrawiam :)
UsuńKurcze a ja nigdy nie jadłam, a tak apetycznie u Ciebie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) Jest pyszny i bardzo zdrowy :)
Usuńtaki domowy jest najlepszy
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńUwielbiam takie połączenie.
OdpowiedzUsuńJa też. To jedno z moich ulubionych - hummusowych ;)
UsuńSuper przepis! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuń