Przepis na pyszne oraz pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej oraz farszem przygotowanym z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Gołąbki idealnie komponują się z sosem pomidorowym, ale możecie podać je także z sosem grzybowym. Kapusta stożkowa jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Polecam gorąco, bo jest naprawdę pyszna :)
Potrzebne składniki
- 1 główka kapusty stożkowej
- 550 g polędwiczek z indyka
- 120 g soczewicy
- 120 g kaszy pęczak
- 250 g ryżu jaśminowego*
- 1 cebula biała
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki masła
DODATKI
- 1 litr bulionu
- sos pomidorowy
- liść laurowy
* waga kaszy i ryżu po ugotowaniu
Przygotowanie
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.KROK 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka).
Gołąbki uwielbiam ale z soczewicą jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam tę wersję :D
UsuńAle to brzmi dobrze! Mniam!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
Dziękuję bardzo :)
UsuńOj, jak kusisz tym sosikiem!
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńA zostały mi akurat gołąbki do odgrzania – skoro narobiłaś mi chęci, będą na dzisiejszy obiad (choć są ze słoiczka i na pewno nie tak smaczne, jak te pozwyżej 😉).
OdpowiedzUsuńPolecam samodzielne przygotowanie. Są naprawdę proste do zrobienia :)
UsuńBardzo lubię gołąbki, z soczewicą jeszcze nigdy nie jadłam, ale to niezwykle ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham gołąbki. Lubię tworzyć ich nowe wersje. Ta mocno skradła serca moich kubków smakowych, dlatego polecam gorąco :)
UsuńKocham gołąbki. Pysznie się prezentują kochana. Smacznego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAle pyszny pomysł na obiad, może wreszcie się zdecyduję na zrobienie pierwszych gołąbków w moim życiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńGołąbki robi się naprawdę prosto, a te domowe są najlepsze :D
chociaż ostatnio mówiłam, że przy gołąbkach jest dużo roboty i więcej robić ich nie będę to coś czuję, że zmodyfikuję nieco twój przepis i wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! :D
UsuńWyszło, jak widzę, obłędnie! Nie mam wątpliwości, że to jest pyszne danie i chętnie się przekonam, czy mam rację. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i gorąco polecam :)
Usuńale mi ślinka zaczęła cieknąć!
OdpowiedzUsuńhttp://dorey-doorey.blogspot.com
:D :D
UsuńŚwietnie się prezentują te gołąbki! Dawno nie jadłam więc w sumie to dobry czas żeby coś takiego sobie przyrządzić.
OdpowiedzUsuńMniam!
O tak! :) Polecam :)
UsuńBardzo lubię gołąbki ❤
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńWyglądają pysznie :) Uwielbiam gołąbki w każdej formie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPysznie! Zresztą uwielbiam gołąbki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńDo gołąbków mnie długo zachęcać nie trzeba, to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńMnie również :) Gołąbków i pierogów nigdy nie odmówię :)
UsuńCudowne golabeczki, oj kusisz wieczorowa pora :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo lubię gołąbki :D Twoje prezentuję się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńcałe wieki nie robiłam gołąbków
OdpowiedzUsuńZa mną już dawno chodziły ;)
UsuńZnakomite te gołąbki. Jak dla mnie to świetne danie, które kryje w sobie wiele odżywczego bogactwa. Można je w dowolny sposób, według własnych preferencji skomponować i w połączeniu z dobrym sosem, będą wyśmienitym daniem. Tu z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak tworzą pyszną, kulinarną przyjemność. Gołąbki moim zdaniem, to danie, które zawsze będzie na czasie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) To prawda, zawsze będą na czasie, bo można przygotować je na wiele sposobów.
UsuńUwielbiam takie odmienione klasyczne dania w lżejszych i zdrowszych wersjach :D
Właśnie dzisiaj myślałam, że muszę zrobić gołąbki - tak jakoś za mną chodzą 😁.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy te przypadły by mi do gustu 🤔 hmm?
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Gorąco polecam to połączenie :D
UsuńGołabki z soczewicą brzmią niezwykle kusząco, nigdy nie spotkałam sie z taką wersją- musiałabym tylko czymś zastąpić indyka ponieważ jestem wegetarianką. ALe całość wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDawno nie jadłam gołąbków a sama jeszcze nigdy ich nie robiłam. Ciekawy przepis, który chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńRobiła pierwszy raz na weekend. Dla męża bardzo smakowało, a wszystko prosto z przepisu dzięki:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńPyszna wersja gołąbków, nigdy nie jadłam z dodatkiem soczewicy i pęczaku :-)Dziękuje za inspiracje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) :*
Usuńświetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków! zdrowsza i mniej kaloryczna! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam. Chyba warto przetestować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D
Usuń