Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 150 g ryżu Arborio
- 4 buraki podłużne
- 2 szalotki
- 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- pieprz czarny
DODATKI
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki płatków parmezanu
- 60 g suszonych śliwek
Przygotowanie
KROK 1. Umyte buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy nitki szafranu.* Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.KROK 2. Suszone śliwki wrzucamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i ściągamy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły.* Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki.
Życzę smacznego! :)
Przepysznie i przepięknie prezentuje się to danie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo :)
UsuńFantastyczny kolor, od razu mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Jestem pod wrażeniem! To danie wygląda niczym z najlepszej restauracji! Z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
Usuńkolor ma obłędny:))
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Dziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle on fantastycznie wygląda :D z chęcią bym go spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam to połączenie :)
UsuńJak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNie tylko pyszne, ale również mega zdrowe :-) Miłej niedzieli życzę.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńmniami!!! te kolory!!! <3 konieczne muszę spróbować tej wersji!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńO ja Cię, jak to cudownie wygląda i zapewne równie wspaniale smakuje. Musze koniecznie ten przepis wypróbować <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) Zupełnie inne risotto, ale bardzo smaczne i wyjątkowe :)
UsuńKupiłaś mnie tym risotto!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńKolejny ciekawy przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńTo risotto jest genialne! Jedno z lepszych, jakie jadłam!!! :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńFajne risotto ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper czerwone risotto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWOW! Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTak, tak i jeszcze milion razy TAK! Jakże to wygląda! I nie mam wątpliwości, ze obłędnie smakuje! I jeszcze ta śliwka do kompletu- cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :) Śliwka naprawdę świetnie się tu komponuje :D Sama byłam zakończona tym, jak bardzo podkręca smak całości :)
Usuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń