Krucha, pełnoziarnista tarta orkiszowa wypełniona śliwkami to świetny sposób na pyszny, dodający energii, sezonowy deser. Tarta jest w lżejszej wersji, ponieważ do ciasta zamiast cukru dodałam bezkalorycznego erytrytolu. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Smacznie polecam! :)
Potrzebne składniki
TARTA
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g cukru pudru (z erytrytolu)
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
DODATKI
- 500 g świeżych śliwek
- cukier puder (z erytrytolu)
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dwa żółtka, ziarenka wanilii i ponownie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednorodne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.KROK 2. Po tym czasie z ciasta odrywamy około 1/4 części i odkładamy na chwilę. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy* lub dzielimy na mniejsze części i wypełniamy nim dno formy do tarty o średnicy 23 cm. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na półćwiartki**. Kawałki śliwek układamy na wyłożonym w formie cieście (skórką do dołu), a ich wierzch posypujemy pokruszoną w dłoniach pozostałą częścią ciasta.* Ułatwieniem jest wałkowanie ciasta na folii spożywczej. Wtedy nie przykleja się do wałka i otrzymujemy równy placek, którym możemy wyłożyć formę.** Użyłam dwóch rodzajów śliwek. Na brzegach formy ułożyłam kawałki większych śliwek, a środek wypełniłam kawałkami śliwek węgierek.
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 40 - 45 minut. Gdy tarta ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem (z erytrytolu).
Tartę możemy przygotować również tradycyjnie z użyciem białego lub brązowego cukru. Wtedy ilość słodzidła zmniejszmy o około 1/3, gdyż zwykły cukier jest słodszy od erytrytolu.
Kasiu, to wygląda przepysznie :) Idealne na weekend! :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
Usuńśliwki i kruche ciasto, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! A jam właśnie mam zapas śliwek.
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietna sprawa, do kawy akurat :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńIdealna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWygląda jak z obrazka <3
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!
Dziękuję bardzo :)
UsuńMmm wygląda pysznie. I jak tu się odchudzać? :)
OdpowiedzUsuńTa jest w lżejszej wersji - erytol i zdrowa mąka pełnoziarnista :D
UsuńNa mały kawałek śmiało można sobie pozwolić :D
Piękna :) Mniam :) Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam upieczone śliwki. Na jesień taka tarta pasuje idealnie! :)
OdpowiedzUsuńO tak! Ja też lubię śliwki w wypiekach :)
UsuńPrezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo :)
UsuńAle pyszności :) Przepiekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPycha, tarta wygląda wyjątkowo apetycznie, a jesienią ciasta ze śliwkami to deser obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuńO tak! Śliwki jesienią są obowiązkowe :)
UsuńPiękne ciasto . Uwielbiam śliwki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Wspaniale kusi!
OdpowiedzUsuń:* :*
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńThey look super yum! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Thank You very much! :)
UsuńWygląda pysznie i na pewno równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiszac 'erytol' chodzi Ci o erytrol/erytrytol?
Dziękuję bardzo :)
UsuńTak, dokładnie - chochlik literowy :)
Bardzo dziękuję za uwagę. Sama nawet nie zauważyłam błędu :*
UsuńCudowna tarta ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMniam! Wygląda mega pysznie! 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńWygląda elegancko i oczywiście pysznie. Masz talent do tworzenia ciast o różnych smakach, a ten śliwkowy taart jest tego dowodem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z przyjaźni.
Serdecznie dziękuję! :*
UsuńPozdrawiam ciepło :)
apetyczna tarta
OdpowiedzUsuń