Te kopytka zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i recyklingową kuchnię mojej Babci, która tworzyła je z pozostałego farszu do pierogów ruskich. Lubiłam też gdy zostawało ciasto, bo z niego powstawały smakowite podpłomyki pieczone na blasze pieca. Dzisiaj zapraszam Was na ruskie kopytka - pyszne, bardzo delikatne, ale pikantne i wyraziste w smaku. Są jak ruskie pierogi, ale bez ciasta. Doskonale smakują ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.
* Ziemniaki podczas łączenia z serem powinny być już całkowicie ostudzone
** Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.
KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Ruskie kopytka podajemy ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
✔ Kopytka ruskie możemy serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.✔ Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka.
Bardzo ciekawy przepis, trochę jak kopytka i leniwe jednocześnie :)
OdpowiedzUsuńTrochę jak pierogi ruskie bez ciasta :) W smaku są jak farsz z pierogów - bardzo smaczne i delikatne :)
UsuńMuszę zrobić na weekendzie, bardzo pysznie wyglądają :) Takiego połączenia jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńŚwietny pomysł na obiad! Muszę takie przygotować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) Są świetne także jako dodatek do obiadu :)
UsuńNie słyszałam o takiej wersji kopytek, chętnie przetestuję
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńWow! Świetny pomysł! Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńDawno nie jadłem... <3
OdpowiedzUsuńZnasz tę wersję kopytek ?
UsuńNigdy nie jadłem pierogów ruskich ... byłem ciekawy ich smaku.
OdpowiedzUsuńTe kopytka są trochę jak pierogi ruskie, ale bez ciasta. Polecam jedną i druga wersję :D
UsuńUwielbiam takie nasze polskie dania :)
OdpowiedzUsuńSą najlepsze :D
UsuńUwielbiam, właśnie zwłaszcza z cebulką mmmm, ale na słodko też nieraz jem
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZnam je pod nazwą pierogi leniwe ;)
OdpowiedzUsuńLeniwe są z samego twarogu, ale w sumie to takie leniwe ruskie, bo bez ciasta ;)
UsuńKasiu bardzo apetyczne kopytka. Kiedyś będę musiała zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko i gorąco polecam!
UsuńUwielbiam je, moja babcia nam takie często robiła :-)
OdpowiedzUsuńTo też moje smaki dzieciństwa :D
UsuńUwielbiam pierogi ruskie, ale sama ich nie robię, bo nie lubię lepić pierogów. Ta wersja jest dla mnie. Będzie to moje ulubione danie na pewno. Dziękuję!!:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńnigdy takich nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Polecam :) Jak pierogi ruskie, ale bez ciasta :)
UsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie kopytka :) Ale mam teraz na nie smaka :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham kopytka, chyba w każdej postaci, ale te są takie prawdziwie domowe i pyszne! Polecam gorąco :)
UsuńSuper przepis.Uwielbiam ruskie,a to jest wersja dla zapracowanych.Przepis jutro wykorzystam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO tak! Szybko, prosto i smacznie. Idealne dla tych, którzy nie mają czasu na lepienie :)
UsuńDawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO nieee! Ja nigdy nie jadłam takiego cuda. przecież to musi być obłędne w smaku <3
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Są pyszne :D
UsuńGorąco polecam! :)
Dziekuję za ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
UsuńRobię je już chyba 10 raz. Najlepsze kopytka jakie jadłam. Wszyscy są zachwyceni.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sprawiłam Wam tyle kulinarnej radości :D
Usuń