Pierogi ze śliwkami to kolejne danie, które przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwek węgierek, polane roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Jutro pierwszy dzień jesieni. Postanowiłam powitać ją zapachem cynamonu, który nadał pięknego aromatu ciastu pierogowemu. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Ciasto na te pierogi jest proste w przygotowaniu, miękkie i elastyczne. Przygotowuję je bez dodatku jajka, które może sprawić, że ciasto będzie twarde. To proste połączenie składników świetnie nadaje się do lepienia owocowych pierogów, a dodatek cynamonu nadaje im pięknego aromatu i delikatnego koloru.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
NADZIENIE
- śliwki węgierki
DODATKI
- roztopione masło
- cynamon
- cukier puder
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę wraz z mielonym cynamonem przesiewamy na stolnicę, powoli dolewamy bardzo ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy lnianą ściereczką lub przykrywamy miską.KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół* i wydrążamy z nich pestki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą np. szklanki. Na każdym kawałku ciasta układamy przekrojoną węgierkę i lepimy pierożki. Ulepione wrzucamy partiami do gotującej się wody bez dodatku soli i gotujemy je około 3 minuty od ponownego zagotowania wody oraz wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.
* Zostawiam je delikatne złączone, wtedy lepienie jest jeszcze szybsze, bo połówki się nie rozchodzą.
✔ Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszych pierożków, podajmy je posypane ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym.
Takie pierogi to ja chętnie i o każdej porze :D
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńCudowne kochana. Uwielbiam pierogi :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWyglądają niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle mi narobiłaś smaka <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńJak u mojej Babci! Juz mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJestem miłośniczką pierogów wytrawnych ale tymi na słodko też nie pogardzę😁 wyglądają super i domyślam się, że smakują obłędnie
OdpowiedzUsuńJa osobiście też wolę wytrawne, ale od czasu do czasu lubię wracać do smaków dzieciństwa :D
UsuńKurczę chyba takie zrobię, mimo że nie przepadam za lepieniem pierogów, ale takie sezonowe danie ze śliwkami z chęcią każdy zje ;) Ciekawy dodatek ten cynamon :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Same pierożki, ale i ciasto - jest bardzo "wdzięczne" do lepienia.
UsuńJa też nie przepadam za lepieniem, ale te pierogi to błyskawica :D
ale kusisz :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZ cynamonem takich pierogów jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Świetnie łączy się z węgierkami :D
UsuńSzczerze, nigdy nie jadłam pierogów ze śliwkami. Chętnie skosztuję! :) Zawsze to jakieś nowe doświadczenie! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :) To zupełnie inny rodzaj pierożków i mam nadzieję, że skradną serce Twoich kubków smakowych :)
UsuńPiękne :) Chętnie bym zjadła choć jednego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpachną jesienią!
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńOjej nie przepadam za pierogami ze śliwkami. Za to owocki mogłabym zamienić na serek i wtedy byłoby idealnie. :)
OdpowiedzUsuńTeż dobre rozwiązanie - serek + ciasto cynamonowe - sama spróbuję tego połączenia :D
UsuńHa, ha, już czuję, że będzie mi smakowało. :)
UsuńPysznie, uwielbiam śliwki i cynamon :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też :D
UsuńMuszę spróbować zrobić takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńWspaniałe! Ja ostatnio robiłam knedle i też je potraktowałam cynamonem, on pasuje nie tylko do jabłek! Kocham ze śliwkami. Chętnie sprawdzę pierogi z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńIdealny smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym podwójną porcję <3
OdpowiedzUsuń