Tuńczyk to zdrowa, niskokaloryczna ryba, która zachwyca swym wyjątkowym smakiem oraz mocą wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, selen, magnez, fosfor i potas, witaminę D oraz witaminy z grupy B. Dzięki swym właściwościom jest idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Uwielbiam grillowane steki, bo to szybki sposób na smaczny i pełnowartościowy posiłek. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka z ostrą nutką harissy na puree z kalafiora.
Potrzebne składniki
- stek z tuńczyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki harissy
- świeżo mielony pieprz
PUREE Z KALAFIORA
- 1/2 główki kalafiora
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.KROK 2. Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.
Do smażenia wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku - delikatne i różowe, a nie przesuszone.
Ale bym zjadła takiego tuńczyka ! :D Ryby uwielbiam ale steka z tuńczyka nie jadłam jeszcze nigdy - jedynie te z puszki :p
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Świeży ma zupełnie inny smak.
UsuńTo naprawdę wyjątkowa i pełnowartościowa ryba :)
Piękny kawałek tuńczyka, uwielbiam tak prosto i pyszne zrobione rybie mięsko. Świetne danie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPysznie to sobie wymyśliłaś, a ja uwielbiam tuńczyka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam go w takim wydaniu - prosto i bardzo smacznie :)
UsuńJak pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam!!! Niestety w moim mieście trudno o stek. :( Kilka miesięcy temu był w Lidlu, a teraz głucha cisza... :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tak trudno kupić świeżego i naprawdę dobrego tuńczyka.
UsuńStaram się kupować te na wagę, bo z tymi pakowanymi bywa różnie, ale z pewnością powinien być bardziej dostępny :)
Tuńczyka bardzo lubimy, a Twój tak zachęca.... że chyba już mamy pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWygląda super! Aż mi apetytu narobiłaś :) Szkoda, że pogoda fatalna, bo już w ten weekned wykorzystałabym ten przepis na grilla :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJa ostatnio testuję nowe patelnie grillowe - mam grillowane dania niezależnie od pogody :D
jeeeeeny jak to smakowicie wyglądaaaa <3 o matko ale bym zjadła! uwielbiam ryby hcociaż nigdy nie jadła steka z tuńczyka bo wolę łososia, ale chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, bo tuńczyk jest wyjątkowy i bardzo wartościowy.
UsuńJest zupełnie inny niż łosoś pod względem smaku i struktury mięsa :)
Nigdy nie jadłam steka z tuńczyka. Wygląda apetycznie więc chętnie bym spróbowała. Uwielbiam ryby
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Ja też uwielbiam ryby, ale tuńczyk jest zupełnie inny. Naprawdę warto od czasu do czasu wpisać go do menu :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania danie :) Piękna kompozycja na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda rewelacyjnie :-) Nigdy jeszcze nie jadłam, więc muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńWygląda pysznie :) Ostatnio robiłam, ale mi nie wyszedł, ale widzę, że chyba za długo smażyłam.
OdpowiedzUsuńWystarczy 2 - 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości steków). Najlepiej wybierać te grubsze, wtedy środek będzie pięknie różowy i odpowiednio wysmażony :)
Usuń